Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sentralbanksjefen har bukta og begge endene

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har tatt med seg makten fra Finansdepartementet, og styrer renta dramatisk annerledes enn sin forgjenger. Og så lenge regjeringen ikke griper inn, er det Gjedrem som rår - mens låntakere og eksportindustri må svi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viktigste er å få ned renta, sa regjeringen i fjor høst. Nå er både krona og oljeprisen like sterk som den var i fjor vår, da Norges Banks dagslånsrente lå på 5,75 prosent. Likevel holder Gjedrem renta fast på ni prosent. Og de aller fleste undrer seg.

- Gjedrem har foretatt et pengepolitisk statskupp, sa Nils Terje Furunes, sjeføkonom i Sparebanken NOR i Dagbladet i går.

- Det er en god observasjon, men jeg vil ikke kalle det et statskupp, sier Victor Norman, rektor ved Handelshøyskolen i Bergen.

- Problemet er at hemmeligholdet gjør oss veldig sårbare for spekulasjon i tider med press på krona. Det er nødvendig med en klargjøring av hva pengepolitikken faktisk består i, sier Norman.

- Ja, Gjedrem har helt klart overført styringen av pengepolitikken fra regjeringen til Norges Bank. Pengepolitikken er lagt om til noe som i beste fall kan defineres som at norsk pengepolitikk er den som sentralbanken til enhver tid fører , sier Siv Jensen, finanspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet. Hun mener Gjedrems pengepolitikk er uholdbar så lenge det ikke klargjøres hva han styrer etter. Jensen mener det nå er rom for en rentenedgang på minst ett prosentpoeng.

Hett problem

- Nedkjølingen av norsk økonomi har gått saktere enn antatt. Norges Bank sitter på mer oppdaterte tall for norsk økonomi enn det vi andre gjør.

Derfor er det vanskelig å kritisere at de holder igjen renta. Jeg vil tro at sentralbanken legger vekt på at norsk økonomi fortsatt er het, sier Victor Norman: - Sysselsettingen er fortsatt fryktelig høy, det samlede arbeidsmarkedet er veldig stramt. Og den virkelige testen på inntektsoppgjørene er ikke kommet ennå. Den vil vi først få når offentlig sektor og lokale forhandlinger er i havn.

- Hvis sentralbanken mener at renta skal opprettholdes på dagens nivå, mener den samtidig at vi har for høy sysselsetting, og at arbeidsledigheten bør øke. Da bør de være tøffe nok til å si det. Hovedansvaret for å klargjøre pengepolitikken hviler uansett på finansministeren, sier Siv Jensen.

Bare Norges Bank vet i dag når renta skal settes ned. Inntil renta kuttes, er det norske låntakere som må betale prisen.