Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sentralbanksjefen spår magre år

Nordmenn vil få en reallønnsvekst på under 1 prosent de neste to årene, det laveste på mer enn ti år, spår sentralbanksjef Øystein Olsen.

- LAVESTE PÅ TI ÅR: Sentralbanksjef Øystein Olsen spår en reallønnsvekst som vil bli den laveste på ti år de neste to åra. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
- LAVESTE PÅ TI ÅR: Sentralbanksjef Øystein Olsen spår en reallønnsvekst som vil bli den laveste på ti år de neste to åra. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folk flest kan regne med klart svakere vekst neste år enn vi har vært vant til i den senere tid, trigget av klart lavere oljepriser og en viss omstilling i oljesektoren, sier Olsen til Dagens Næringsliv.

- Men vi tegner ikke noe krisebilde av norsk økonomi, skynder han seg med å legge til.

Ifølge sentralbanksjefen må Kari og Ola Nordmann regne med vesentlig lavere vekst i kjøpekraften neste år enn det de har vært vant til de siste årene.

- Lønnstakerne må regne med ganske lav reallønnsvekst de neste to årene, under 1 prosent, sier Olsen.

Lønnsveksten neste år blir trolig på 3,25 prosent, mens prisstigningen ender på 2,5 prosent, spår han.

Reallønnsveksten vil dermed bli lavere enn på ti år, noe som kan få oss til å spare mer, tror Olsen.

Og når husholdningene sparer, kan det få en selvforsterkende effekt som bidrar til nedturen og fører til økt arbeidsledighet, frykter sentralbanksjefen.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media