Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sentralbanksjefen trår vannet - må han slippe penger fra helikopter

Sjefen for Den europeiske sentralbanken rørte ikke renten, men så er den også allerede 0,00.

ØKONOMI: Sjefen for Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi, rørte ikke renten på dagens rentemøte. Foto: REUTERS/Ralph Orlowski
ØKONOMI: Sjefen for Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi, rørte ikke renten på dagens rentemøte. Foto: REUTERS/Ralph Orlowski Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Etter den omfattende tiltakspakken i mars, lå konsensus på at Den europeiske sentralbanken (ECB) ikke ville komme med de store endringene i dag. Slik ble det også.

Styringsrenten ble liggende på 0,00 prosent, mens innskuddsrenten i sentralbanken ble liggende på -0,4 prosent.

- Lave renter lenge På pressekonferansen, i kjølvannet av rentemøtet, opprettholdt ECB guidingen om at rentene vil holde seg på dagens rekordlave nivå eller lavere i en lengre periode («extended period of time») og i hvert fall til etter at programmet for kjøp av obligasjoner (APP) etter planen skal avsluttes i mars 2017.

følge ECB-sjef Mario Draghi kan APP-programmet om nødvendig forlenges, og han gjentok løftet om at «alle tilgjengelige instrumenter» vil bli tatt i bruk for å nå inflasjonsmålet på 2 prosent.

- Inflasjonen vil være lav i lang tid, og vi må være tålmodige, sa Draghi, som anslår høyere inflasjon i 2. halvår i år, og gradvis økning etter den tid.

ECB varsler oppstart av et kjøpsprogram for selskapsobligasjoner, men Draghi ville ikke røpe så mange detaljer, annet enn at ECB kan kjøpe alt av ikke-banker, inklusive forsikringsselskaper, løpetider inntil 30 år, og inntil 70 prosent av utestående.

- Draghi trår vannet Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets tolker Draghi rett og slett dithen at ECB her og nå trår vannet.

- De venter på at politikken skal virke, og slik løfte aktivitet og inflasjon. Samtidig er det ingen tvil om at flertallet i ECBs råd er klare til å utvide virkemiddelbruken (lavere renter, større kjøp, nye aktiva, lengre varighet på kjøpene) om ikke inflasjonen tar seg opp, skriver han i en kommentar.

- Gitt våre anslag, der veksten holder seg i området 1-1,5 prosent, og inflasjonen ikke kommer opp mot målet, synes det derfor rimelig å legge til grunn nye rentekutt, og i hvert fall fortsettelse av obligasjonskjøpene etter mars 2017, kanskje også ytterligere opptrapping og/eller utvidelse av universet av mulige verdipapirer å kjøpe, fortsetter han.

DNB Markets anslår en innskuddsrente på minus 0,5 prosent innen utgangen av året.

«Helikopterpenger» De tiltakene sentralbanken har gående, inkludert den lave renten, har ikke hjulpet så mye som ønsket. Noen har derfor foreslått å bruke «helikopterpenger» («slippe penger over innbyggerne fra luften») for å tilføre så mye penger at forbruket tar seg opp og det blir fart i økonomien.
 
På spørsmålet om bruken av «helikopterpenger», svarte Draghi på pressekonferansen at dette ikke har vært et tema, og viste til både praktiske og legale komplikasjoner.

Finansavisen viser i en kommentar torsdag til Deutsche Bank, som definerer fire former for bruk av så kalte «helikopterpenger».

Kvantitative lettelser (QE, obligasjonskjøp), kombinert med finanspolitisk ekspansjon Kontantoverføringer fra sentralbanker til regjeringer. Nedskrivning av statsobligasjonsgjeld som sentralbanken eier. Kontantoverføringer til husholdninger.
- Helikopterslippene må være store nok til at forventningene til nominell BNP-vekst øker, men små nok til at ikke inflasjonsforventningene mister ankerfestet totalt eller legger seg varig langt over sentralbankens mål. Lykke til med den, skriver avisen.

Flere økonominyheter Knallsterke jobbtall fra USA
Fortsatt mye ubesvart om Tesla 3
Disse USA-tallene skuffer stort

Hele Norges coronakart