Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sentrale Ap-krefter vil presse ut Jagland

Arbeiderpartiet kan oppleve en dramatisk og opprivende maktkamp fram mot landsmøtet neste år. Dagbladet kjenner til at sentrale krefter vil arbeide systematisk for at Jens Stoltenberg skal vinne maktkampen og bli valgt til partileder på landsmøtet i november 2002.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

291730 færre velgere stemte Arbeiderpartiet ved årets stortingsvalg sammenliknet med forrige valg. Aldri før har et parti i Norge tapt så mange velgere fra ett valg til et annet.

Arbeiderpartiet kan oppleve en dramatisk og opprivende maktkamp fram mot landsmøtet neste år. Kampen er allerede godt i gang. Tilhengerne rundt Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg forbereder seg på en knallhard kamp om lederspørsmålet i partiet.

Begge fløyer vil bruke fylkesårsmøtene og tida fram mot landsmøtet neste høst til å samle støtte bak sin lederkandidat.

Dagbladet har gjennom flere uker hatt bakgrunnssamtaler med en rekke sentrale Ap-politikere om Arbeiderpartiets problemer og utfordringer etter katastrofevalget. En hovedkonklusjon er at partiets sentrale politikere mener at det delte lederskapet mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg fungerer dårlig, til dels svært dårlig.

De to høvdingene har et anstrengt forhold, snakker dårlig sammen og har et alt annet enn hjertelig og konstruktivt samarbeid. I større eller mindre grad er dette oppfatningen i alle fløyer i partiet. Men det er stor uenighet i spørsmålet om hvem som har skylda, og hva som må gjøres.

Hva mener Jens?

Også Jens Stoltenbergs tålmodighet skal være i ferd med å renne ut. Selv nekter Stoltenberg å kommentere dette. Overfor Dagbladet nøyer han seg med å si:

- Jeg har ikke noe mer å si om dette enn jeg har sagt tidligere. Thorbjørn og jeg er valgt av landsmøtet til å lede partiet, og den jobben må vi gjøre sammen, sier Jens Stoltenberg.

AP-KONGER: Ap-leder Thorbjørn Jagland og parlamentarisk leder Jens Stoltenberg understreker stadig at de arbeider godt sammen, men færre og færre tror på det.Foto: SCANPIX
AP-KONGER: Ap-leder Thorbjørn Jagland og parlamentarisk leder Jens Stoltenberg understreker stadig at de arbeider godt sammen, men færre og færre tror på det.Foto: SCANPIX Vis mer

Etter det Dagbladet får opplyst fra flere hold, er det nå liten tvil om at Jens er misfornøyd med situasjonen, og at delingen av lederskapet med Thorbjørn Jagland ikke fungerer godt.

Jagland opplever ikke at det delte lederskapet er omstridt.

Vil ikke kommentere

- Jeg har ikke hørt noe om dette noe sted jeg har vært, og for øvrig vil jeg ikke kommentere anonyme kilder, sier han.

Et avgjørende spørsmål er om Jens Stoltenberg seinere vil gå ut og varsle at toledermodellen ikke er det rette for Arbeiderpartiet nå. Blant Ap-politikerne Dagbladet har snakket med, er vurderingene av dette i høyeste grad delte.

Enkelte påpeker at Jens helt sikkert, en eller annen gang før landsmøtet, vil gå ut med sitt standpunkt. Andre igjen kan nærmest garantere at Jens Stoltenberg aldri vil gå ut i en åpen maktkamp mot Thorbjørn Jagland. Det som er helt sikkert, er at et slikt signal fra Stoltenberg vil være startskuddet for en svært tøff maktkamp fram mot landsmøtet i november 2002. Thorbjørn Jagland selv har gjort det klart at han ønsker gjenvalg som partileder. Og fra flere hold får Dagbladet bekreftet at Jagland ikke kommer til å ombestemme seg.

I det siste har også Thorbjørn Jagland brukt tida godt til å reise rundt i landet og snakke med partifeller. Det er liten tvil om at han har til hensikt å bygge seg opp igjen som den virkelige sjefen i Arbeiderpartiet.

- De som trodde Jens skulle bli Ap's redningsmann, har til de grader tatt feil. Det Jagland står for som leder - strategisk tenkning og langsiktighet - er mer i tråd med det partiet trenger nå, sier en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Dagbladet kjenner til at sentrale krefter i partiet både planlegger og ønsker å starte en prosess som skal ende med at toledermodellen avvikles og at Jens Stoltenberg blir valgt til partileder på landsmøtet om et år.

- Med det delte lederskapet vil partiet alltid framstå som «uklart», og det vi alltid være spørsmål om hvem som er «sjefen» i partiet. En strid om lederskapet kan bli beintøff, men det er nødvendig. Det handler om at partiet også i framtida skal være det store og dominerende partiet i norsk politikk, sier en annen sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Andre Ap-politikere Dagbladet har snakket med, er like sikre på at Jens aldri vil klare å bygge opp partiet, og at denne jobben må gjøres av Jagland. Flere advarer på det sterkeste mot en maktkamp nå og frykter for arrvevet etter en slik partistrid.

Overfor Dagbladet er det flere som påpeker at Jagland vil avgjøre dette spørsmålet. Vil Jagland fortsette, vinner han også maktkampen. Dette fordi han anses som en langt dyktigere nettverksbygger enn Stoltenberg.

Stoltenberg er framtida

Til Stoltenbergs fordel framheves det at Jaglands maktbase i partiet har forvitret gjennom år, og at Ap-tillitsvalgte over hele landet erkjenner at det er Jens Stoltenberg som er framtida for Arbeiderpartiet.

Lederspørsmålet i Arbeiderpartiet er et så brennbart tema at ingen av de sentrale Ap-politikerne vil stå fram med sine synspunkter og vurderinger av situasjonen nå.

Men samtidig sier enkelte til Dagbladet at de kan komme til å gjøre det når fylkespartiene i vinter begynner å jobbe med landsmøtesakene og utvelgelsen av delegasjonene til Arbeiderpartiets 59. ordinære landsmøte.

Det er helt tydelig at den brede oppfatningen i partiet, uansett fløytilhørighet, er at det delte lederskapet bidrar til at Arbeiderpartiet framstår som «uklart». Et annet problem flere er opptatt av, er at stemningen i partiet nå er så giftig at man ikke skal fungere lenge som sentral Ap-politiker før en, frivillig eller ufrivillig, blir plassert i en fløy. Noen opplever dette som svært frustrerende og til hinder for at Arbeiderpartiet uforstyrret kan jobbe med å utvikle partiets politikk og profil.

AP-KONGER: Ap-leder Thorbjørn Jagland og parlamentarisk leder Jens Stoltenberg understreker stadig at de arbeider godt sammen, men færre og færre tror på det.Foto: SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!