Sentrale Ap-politikere nekter å frede Reiten

Sentrale Ap-politikere nekter å slå seg til ro med at regjeringen freder Eivind Reiten som styreleder i StatoilHydro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De mener tilliten til Hydro-toppsjefen er for tynnslitt etter opsjonsbråket. I går sa Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen til Dagbladet at fusjonsavtalen som gjør Reiten til styreleder i StatoilHydro ligger fast.

Det skjedde dagen etter at Reiten sa fra seg åtte millioner kroner i et forsøk på å legge saken bak seg.

– Avtalen kan endres
Men det er ikke godt nok til å redde Reitens tillit, mener stortingsrepresentant Steinar Gullvåg, som sitter i Stortingets næringskomite.

– Jeg har sagt at hans opptreden over tid er av en slik art at han har diskvalifisert seg selv som styreleder i StatoilHydro. Det er min oppfatning. Vi kan ikke ha en leder av Norges største oljeselskap med de holdningene til eierne, det vil si politiske styresmakter, som han har, sier Gullvåg.

Han går ikke med på at regjeringen er bundet av fusjonsavtalen som navngir Reiten som styreleder i StatoilHydro.

–Man kan si at det er en avtale, og at den står sterkt. Men mange ting kan skje underveis, og i dette tilfellet har Reiten mistet tililt. Jeg har fått mange henvendelser fra partifeller som gir støtte til den oppfatningen jeg gir uttrykk for, sier Gullvåg.

Har mistet tillit

Den oppfatningen deles av sentralstyremedlem Odd Kristian Reme. Han mener regjeringen kan og bør vurdere tilliten til Reiten, til tross for at det er hans navn som står som styreleder i fusjonsavtalen til StatoilHydro.

VIL KASTE REITEN FRA STATOILHYDRO: Odd Kristian Reme og Steinar Gullvåg. Foto: Scanpix og Håkon Eikesdal/Dagbladet
VIL KASTE REITEN FRA STATOILHYDRO: Odd Kristian Reme og Steinar Gullvåg. Foto: Scanpix og Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer


– Et tillitsforhold står på prøve hver dag, hver uke. Det er ikke sånn at en avtale må gjennomføres til punkt og prikke hvis forhold endrer seg, sier Reme.

Han mener det var korrekt av regjeringen å forholde seg til styreleder Jan Reinaas, som søndag måtte gå på grunn av opsjonsbråket. Men det åpner også for at regjeringen som største eier kan vurdere Reitens tillit.

– Det ligger som et fundament at styreleder til enhver tid må opprettholde tillit til eier, sier Reme.

Steinar Gullvåg føler seg overbevist om at Reiten til slutt blir kastet som styreleder i StatoilHydro.

– Inntil det motsatte er bevist, mener jeg at det er bare ett utfall i denne saken. Og det er at man i StatoilHydro får enn annen styreleder enn Eivind Reiten. Det er min analyse, sier

Gullvåg.

Sentrale Ap-politikere nekter å frede Reiten