Sentrale innvandrerledere tok statsborgertesten

Besto med glans, men er kritiske til test og troskapsløfte.

STATSBORGERTEST: Her får forstander i det islamske forbund og tidligere imam Basim Ghozlan 16 av 19 riktige svar på høyres statsborgertest. Likevel mener han den er «er helt på trynet». Foto: Thomas Rasmus Skaug
STATSBORGERTEST: Her får forstander i det islamske forbund og tidligere imam Basim Ghozlan 16 av 19 riktige svar på høyres statsborgertest. Likevel mener han den er «er helt på trynet». Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Forstander for det islamske forbund Basim Ghozlan fikk 16 av 19 riktige svar, men er kritisk til statsborgertesten.

— Den er helt på trynet. Det er ikke kunnskap et borgerskap skal være tuftet på, men holdninger. For eksempel kan det å sverge at man skal følge norsk lov, være rimelig å kreve, sier Ghozlan.

Fredag skrev Dagbladet at fra og med 2011 må alle nye statsborgere enten fullføre norskopplæring på 600 timer eller bestå en statsborgertest. Dagbladet fikk Høyres Bent Høie til å lage et eksempel på en test. Den kan du ta her.

Lørdag tok venstrepolitiker Abid Raja testen, og uttalte at nye statsborgere også bør avlegge troskapsløfte til det norske flagg og grunnloven.

Rajas utspill har skapt stor debatt, og han har blant annet mottatt grov sjikane fra andre muslimer.

Skårer høyt på norske fakta
Ghozlan er likevel positiv til Abid Rajas utspill.

— Men detaljene rundt har jeg ikke tenkt på. Det med flagget blir kanskje bare en formalitet, poenget er at man skal være lovlydig. Men obligatorisk norskopplæring som regjeringen foreslår er jeg veldig positiv til, sier Ghozlan, som til daglig jobber med IKT i Dagbladet.

Shoaib Sultan, generalsekretær Islamsk Råd støtter regjeringens forslag om statsborgertest.

— En test i samfunnskunnskap er en god idé. Den som får statsborgerskap bør kunne en del, sier Sultan. Han fikk full pott på testen, og syntes den var lett.

— Selv om jeg gjettet på det siste spørsmålet. Hvem vet vel hvilket oljefelt som har vært i lengst produksjon i Norge? sier Sultan.

Kritikken hagler
Etter at Dagbladet presenterte testen har debatten gått varm.

Vi har nettopp avkriminalisert å brenne det norske flagget. Hvorfor skal vi da sverge troskap til det? sa SVs stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry.

Anita Lathore fra OMOD, organisasjon mot offentlig diskriminering stiller seg undrende til hva man ønsker å oppnå med et krav til troskapsløfte.

— Blir folk bedre statsborgere av en slik seremoni? spør hun, og fortsetter: Et slikt løfte må jo også være toveis. Er det slik at man også kan ha større forventninger til statens forpliktelser dersom man avlegger et slikt løfte?

— Vi er en nasjon som er mindre opptatt av seremonier enn for eksempel USA, sier Lathore. Hun tror at innvandringsdebatten har gjort spørsmålet om tvungent troskapsløfte til flagg og grunnlov mer relevans enn det egentlig fortjener.

Ingen fødselsrett
— Men når vi ser til USA må vi også huske på at de der har fødselsrett, og en blir dermed automatisk statsborger dersom en blir født der. Det har vi ikke i Norge. Kan det være at det amerikanske troskapsløftet henger sammen med hvordan man ser på borgere der? spør hun.

Selv svarte Lathore riktig på 17 av 19 spørsmål i statsborgerskapstesten, men når Dagbladet lurer på om hun kunne sverget troskap til noe som helst flagg, svarer hun nei.

— Jeg har full respekt for de som frivillig gjør det, men jeg er ikke en seremoniell person, sier hun.

— Hva hadde du følt om du ble tvunget til å avlegge et slikt løfte?

— Det er et litt absurd spørsmål for min del. Du bør kanskje heller spørre en utlending, for jeg er vokst opp her og synes problemstillingen blir for teoretisk til at jeg kan ta stilling til den.

- Latterlig
Dilek Ayhan, leder av Norges Tyrkiske Ungdomsforening, fikk 18 av 19 riktige svar. Hun mener statsborgerskapstesten er latterlig.

— Det går ikke an å måle norskhet på denne måten, sier hun.

Ayhan er også kritisk til Rajas innspill om troskapsløfte.

— Statsborgerskap er det rettslige båndet mellom en person og en stat. Alle norske borgere plikter å følge norske lover. Selve troskapsløftet finner sted i selve handlingen, altså erhvervelsen av norsk statsborgerskap, sier Ayhan. Hun tror folk allerede har tatt viktige valg når de søker statsborgerskap.