Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sentrale kilder: - Ikke aktuelt å stenge grensa

Men utenriksminister Børge Brende bekrefter at det har vært et tema.

 HADDE SAMTALER OM STORSKOG: Utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) kommenterte asyl- og flyktningpolitikken i vandrehallen på Stortinget fredag ettermiddag. Her avviste de at Regjeringen ønsket å stenge grensa mot Russland.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
HADDE SAMTALER OM STORSKOG: Utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) kommenterte asyl- og flyktningpolitikken i vandrehallen på Stortinget fredag ettermiddag. Her avviste de at Regjeringen ønsket å stenge grensa mot Russland. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sentralt plasserte kilder i UD sier til Dagbladet at det ikke har vært aktuelt å stenge grensa til Russland.

Dette bekrefter justisminister Anders Anundsen etter et møte den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen (DUUF) har hatt på Stortinget fredag ettermiddag.

- Nå er det ikke aktuelt, men vi har ikke tatt det av bordet, sier han.

Diskuterte Storskog-stengning Utenriksminister Børge Brende bekrefter likevel at å stenge grenseovergangen ved Storskog var et tema for møtet, ifølge TV2.

Regjeringen vil imidlertid vurdere andre alternativer før de gjør dette, skriver kanalen.

- Det å stenge grensa til Russland er et dramatisk skritt med alvorlige problemstillinger. Det kan blant annet skade det gode samarbeide vi har med Russland, sa utenriksminister Børge Brende til pressen tidligere i dag.

Undersøkers Russlands involvering Regjeringen har den siste tiden hatt flere møter med russiske myndigheter, og har startet en informasjonskampanje i russiske aviser og på sosiale medier for å prøve å begrense tilstrømningen av asylsøkere.

Samtidig drives det et intenst diplomati for å finne ut om asyltilstrømningen over til Norge fra Russland er tilfeldig eller om det skjer med russiske myndigheters vilje.

Først når det er klarlagt vil Norge komme med et diplomatisk reaksjon overfor Russland, sier kilder nær utenriksministeren til Dagbladet.

Lite kjent lov Nettstedet Aldri Mer skrev fredag ettermiddag at regjeringen vurderte å stenge grensa til Russland, og at de dermed kan bli tvunget til å børste støv av en lite kjent lov fra 1940

Etter det Dagbladet erfarer, vil stenging av den norsk-russiske grensa være et tema når Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen (DUUF) møtes i Stortinget i ettermiddag.

Sprengt kapasitet Hittil i år har over 3000 asylsøkere krysset grensa fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark. Fram til september i år var det bare kommet 35 fra Russland til Finland.

Finnmark har fått 24 nye politistillinger på grunn av flyktningkrisa.

På tirsdag ble rekorden satt, da nesten 200 asylsøkere kom til Norge over Storskog på én dag.

«Lov om adgangen til visse områder» ble banket gjennom av Stortinget 7. mars 1940, bare en drøy måned før Tyskland invaderte Norge 9. april, skriver Aldri Mer og journalist Kjetil Stormark.

Ved å bruke loven, vil Justisdepartementet ha mulighet til å nekte flyktninger som kommer fra Russland til Norge adgang i landet.

Afghanistan og Irak Justisdepartementet ønsket tidligere i dag ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Om lag halvparten av dem som krysser grensa inn til Norge via Storskog, er afghanere. En stor andel er også fra Irak, skrev NTB søndag.

Utlendingsdirektoratet (UDI) tok da i bruk sosiale medier for å stoppe migrantene. På Twitter forklarer UDI på engelsk at afghanske voksne som kommer fra Russland til Norge risikerer retur til Afghanistan hvis de søker asyl i Norge.

Nesten ingen enslige voksne afghanere får asyl i Norge i dag, ifølge UDI, skrev NTB.

ØKT TILSTRØMMING: Den norske genseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland, har kommet i verdens søkelys etter voldsom oppgang i antall asylsøkere som kommer fra Russland og inn til Norge.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ØKT TILSTRØMMING: Den norske genseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland, har kommet i verdens søkelys etter voldsom oppgang i antall asylsøkere som kommer fra Russland og inn til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media