- Sentralisering gir dårligere politi

Sp's Jenny Klinge mener politiet yter dårligere tjenester til befolkningen, etter stadig mer sentralisering.

BEKYMRET :  Jenny Klinge (Sp)  er bekymret over hvordan nosk politi utvikler seg. - I dag ser vi mer sentralisering, mer overvåkning og mer våpen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEKYMRET : Jenny Klinge (Sp) er bekymret over hvordan nosk politi utvikler seg. - I dag ser vi mer sentralisering, mer overvåkning og mer våpen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenny Klinge, Senterpartiets justispolitiske talsperson på Stortinget, mener professor Stig O. Johannessen treffer spikeren på hodet, når han peker på at politiet har blitt mer udemokratisk.

Klinge er også bekymret over utviklingen.

- Vi har fått et samfunn hvor politiet sentraliseres, avstanden til publikum blir større. I over et år har vi hatt full bevæpning av politiet, og vi ser at det har blitt mer overvåkning, sier Klinge.

- Framskutt lagring Hun er helt tydelig på at hun vil tilbake til før politiet ble bevæpnet i november i fjor.

- Vi i Sp ønsker at skytevåpen skal være lett tilgjengelig for politiet, derfor vil vi tilbake til ordningen med framskutt lagring av skytevåpen i politibilene, sier Klinge.

- Men det er ikke aktuelt å innføre permanent at politiet skal gå med våpenet på hofta til daglig.

Hun mener professor Johannessen tar opp grunnleggende spørsmål om politiet, og legger ikke skjul på at hun er bekymret.

- Den såkalte nærpolitireformen - som i virkeligheten ikke er noe annet enn en sentralisering - fører til større avstand fra politiet til befolkningen. Stortingsflertallet har gitt fra seg makta til politidirektøren og de nyutnevnte politimesterne. Nå kan de legge ned lensmannskontorer, og fortsette sentraliseringen.

Pengebruk Jenny Klinge er også forundret over ressursbruken i politiet.

- Justisministeren har gjentatte ganger skrytt av at politiet aldri har hatt større budsjetter. Da er det merkelig at politidistriktene forteller at de blir utarmet, kjemper for å få budsjettene til å gå opp og sliter med utrangert utstyr, sier Jenny Klinge.

- Vi ønsket 200 millioner kroner mer til politiet. Men i vårt alternative statsbudsjett har vi øremerket denne økningen til distriktspolitiet, til flere stillinger og investeringer i utstyr. Klinge ønsker nå å få synliggjort hvordan politiet bruker pengene som bevilges.

- Antallet politifolk skal økes til to per tusen innbygger innen 2020. Denne økningen må komme hele landet til gode, understreker hun.

- Det er viktig at vi får klarhet i hvordan pengene brukes, at byråkratiet ikke øker uforholdsmessig mye, og at vi har politisk kontroll over politiet, sier Senterpartiets justispolitiske talsperson.

UENIG:  Hårek Elvenes (H) mener politiet politreformen vil føre til et bedre politi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UENIG: Hårek Elvenes (H) mener politiet politreformen vil føre til et bedre politi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer