Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sentralsykehus brent ned til grunnen

Forsvaret tilbyr hastehjelp til krise i Nord-Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hovedsykehuset i den nord-afghanske provinshovedstaden Mazar-I-Sharif har i ettermiddag brent ned til grunnen.

Det er foreløpig uklart hva som forårsaket brannen, men ledelsen for blant andre den norske og tyske Nato-kontigenten i byen sitter akkurat nå i krisemøte med lokale myndigheter for å få ut medisinsk nødhjelp til sivilbefolkningen i området.

Krisemøte nå

Den norske sykehussjefen for feltsykehuset i byen har fått instruks fra forsvarets operative sjef å gi lokale myndigheter sanitærbistand i form av medisiner og utstyr.

- Sjefen for Forsvarets fellesoperative hovedkvarter, admiral Jan Reksten, har bedt den norske kontigenten om å starte med donering av medisiner og annet utstyr, opplyser pressetalsmann John Inge Øglænd til Dagbladet.no.

Ifølge opplysningene forsvaret sitter på, er sentralsykehuset i byen fullstendig ødelagt i brannen. Hva som har skjedd med pasienter og sykehuspersonal er uklart, og det er heller ikke klart om andre sykehus i området kan klare å håndtere situasjonen.

Derfor kan det bli aktuelt for Norge i en akutt humanitær situasjon å tilby kapasitetene det norske militærsykehuset i byen har.

Norge har sykehus

Som en del av Norges bidrag til Natos ISAF-styrke er feltsykehuset i den tysk-norske ISAF-hovedkvarteret i byen.

Sykehuset har 55 stillinger, der 37 er bemannet med nordmenn. Norge har etablert alt av sykehusets infrastruktur og bemanner sykehuset fra 15. mars 2006 til 15.mars 2007.

Sykehuset er utrustet og oppsatt med materiell og personell for å drive to operasjonsstuer, intensivavdeling, akuttmottak, røntgen, laboratorium, legekontor, tannlege, pleieavdeling med mer.

Sykehuset er i stand til å stabilisere inntil 14 kirurgiske pasienter i døgnet. Ved behov er sykehuset i stand til å ha en pleiekapasitet på inntil 50 senger.

I møtet med lokale myndigheter, som pågår nå, vil norske og tyske ISAF-myndigheter forsøke å få et overblikk over situasjonen, slik at best mulig hjelp blir gitt i tide. Tyske mannskaper har allerede tilbudt eller satt i gang byggingen av et provisorisk teltsykehus nær brannstedet.

I MØTE: Ledelsen for det norske feltsykehuset i Mazar-I-Sharif sitter nå i krisemøte med lokale myndigheter, og lover bistand etter sykehusbrannen.
GIR HJELP: Operativ sjef i Forsvaret, admiral Jan Reksten, har i kveld gitt den norske ISAF-ledelsen instruks om å donere medisiner og annet utstyr for å bistå helsemyndighetene etter brannen.