TATT: En rekke nære medarbeidere av Trump har blitt tatt for løgn, men hvorfor valgte de å lyve? FOTO: NTB Scanpix
TATT: En rekke nære medarbeidere av Trump har blitt tatt for løgn, men hvorfor valgte de å lyve? FOTO: NTB ScanpixVis mer

Russland-etterforskningen:

Sentralt spørsmål står ubesvart

President Trumps rådgivere har blitt tatt i å lyve gang på gang, mener spesialetterforsker Robert Mueller. Det store spørsmålet er «hvorfor?»

I skyggen av «shutdown»-oppstyret har spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning tatt en ny vending: Fredag ble Trumps tidligere rådgiver, Roger Stone, pågrepet og siktet for sin påståtte rolle i hackingen av Demokratenes e-poster.

Mueller mener at Stone har løyet om det angivelige lovbruddet til Kongressen. Dersom Muellers anklager stemmer, er ikke Stone den første til å lyve i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Både tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab, George Papadopolous, Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, og Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, har innrømmet å ha løyet om Russland-relaterte spørsmål.

De to førstnevnte har innrømmet å ha løyet overfor FBI, mens Cohen innrømmet å ha løyet til Senatets etterretningskomité.

I tillegg har Mueller anklaget Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates for å lyve.

TALTE: Mens Trumps tidligere allierte har sitt å stri med i domstolene, holdt presidenten tale i West Virginia. Men han nevnte verken Manafort eller Cohen. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Det sentrale spørsmålet

Amerikanske etterretningsorganisasjoner har fastslått at Russland påvirket presidentvalget i 2016, men Robert Muellers utgangspunkt for etterforskningen var å finne ut om Donald Trump deltok i et ulovlig samarbeid med russerne i forbindelse med valget.

Dette er noe Mueller ikke har klart å bevise i løpet av sine 20 måneder som etterforskningsleder, men likevel er et sentralt spørsmål fortsatt ubesvart: Hvorfor har flere av Trumps nærmeste valgt å lyve?

Washington Post presenterer tre mulige grunner for presidentens menn til å lyve:

  • At de ville beskytte en mørk hemmelighet om kampanjens bånd til Russland, som muligens kan inkludere presidenten selv.
  • At de ville unngå å undergrave Trumps valgseier ved å anerkjenne at Russland påvirket valget.
  • At hver og én har løyet av personlige årsaker.

Nekter straffskyld

Den siste i rekken til å bli anklaget for løgn, Roger Stone, nektet straffskyld i et intervju med CNN.

- Hvor blir det av sammensvergelsen med Russland? Hvor blir det av samarbeidet med WikiLeaks? (Nettsida som lekket Hillary Clintons e-poster under valgkampen red.anm.) Hvor blir det av bevisene for at jeg har mottatt noe som helst fra WikiLeaks eller Julian Assange, og gitt det videre til Trump eller noen i hans valgkampanje?

Også Donald Trump raste etter at nyheten om Stones pågripelse sprakk.

- Den største heksejakten i landets historie. INGEN SAMMENSVERGELSE! skrev han på Twitter.

Forvirret

Noen venner av Trump sier at de er forvirret over Stones angivelige kriminelle handlinger.

- Dersom han hadde snakket sant om det angivelige forholdet, ville han ikke vært skyldig i et lovbrudd. Da ville de ha måttet finne andre ting å ta ham på, sier daglig leder i den konservative nyhetsnettsiden Newsmax, Christopher Ruddy, ifølge Washington Post.

Av liknende grunner skal Donald Trump ha blitt sterkt frarådet av sin tidligere personlige advokat, John Dowd, å avgi vitnesbyrd til Robert Mueller.

I boka «Fear: Trump In The White House» skriver den prisvinnende journalisten Bob Woodward at til tross for at Robert Mueller ikke hadde noen bevis mot Trump, mente Dowd at et slikt vitnesbyrd sannsynligvis ville ende med at Trump ble tatt i å lyve.

- Kan felle deg

På et tidspunkt skal Dowd til og med ha holdt en øvelsesutspørring av Trump, for å se om han var i stand til å svare på Muellers 49 spørsmål - som blant annet inneholdt detaljer om gamle hendelser som Dowd mente at Trump ville slite med å besvare.

- Du sliter med å holde deg til temaet, og det kan felle deg. Så - i et forsøk på å redde deg selv - kommer du til å si noe feil.

- Det kommer til å bli akkurat som med Michael Flynn, som ikke husket å ha hatt en samtale med Kislyak (Russlands ambassadør til USA red.anm.), skal Dowd ha sagt til Trump i et forsøk på å få ham til å ikke gå med på Muellers utspørring.

Bekymret CIA-veteran

Til slutt ser det ut til at Trump har tatt Dowds råd, for i november i fjor bekreftet han at han har svart på Muellers spørsmål om Russlands antatte valginnblanding - skriftlig.

Men til tross for at det fortsatt ikke finnes bevis, mener tidligere CIA-topp, Steve Hall, at Trumps menns løgner gir grunn til alvorlig bekymring.

- I mine øyne bidrar disse løgnene - hva som ble løyet om og under hvilke omstendigheter - til å skape et mønster av kontraspionasje som har begynt å gi mistanke om at høytstående medlemmer av Trump-administrasjonen samarbeider med Russland, sier han til Washington Post.