<b>NI AVHØR: </b>Mannen er et sentralt vitne for politiet i den pågående drapsetterforskningen mot den 42 år gamle dobbeldrapssiktede kvinnen. Mannen hevder at han har blitt avørt i flere måneder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NI AVHØR: Mannen er et sentralt vitne for politiet i den pågående drapsetterforskningen mot den 42 år gamle dobbeldrapssiktede kvinnen. Mannen hevder at han har blitt avørt i flere måneder. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Drapsetterforskning i Kristiansand:

Sentralt vitne: - Ble avlyttet i flere måneder

Sentralt vitne og venn av siktede hevder han har blitt avlyttet av politet i forbindelse med etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Et sentralt vitne i saken i Kristiansand, der en 42 år gammel kvinne er siktet for drap på sin far i 2002 og drap på sinekssamboer i 2014, ble overrasket etter at han fikk vite at han har blitt avlyttet av politiet i flere måneder.

Mannen, som er bekjent av siktede, opplyser at politiet har avlyttet telefonen hans i tre til fire måneder, som en del av etterforskningen. Det fikk han selv vite da han var i avhør hos politiet i dag.

- Undersøkt Facebook-konto

- Under avhøret fortalte de meg at jeg ble avlyttet i flere måneder, sier mannen til Dagbladet.

Han forteller at politiet også har gått gjennom hans Facebook-konto, kontoutskrifter, legejournaler og timelister fra jobben, dette etter tillatelse fra mannen selv.

- De har fulgt med på kontakten jeg har hatt med siktede og undersøkt om jeg har hatt en finger med i spillet. Men jeg har ingen ting å skjule, sier mannen, som skal til nye avhør i dag.

Dagbladet har vært i kontakt med fungerende påtaleleder Cecilie Pedersen Hille, hun ønsker ikke å kommentere saken.

Betrodde i kretsen rundt

Mannen har lenge vært nær venn av kvinnen og hevder han kjørte henne til byen, kvelden hvor hun møtte mannen hun nå er siktet for å ha drept.

Tidligere etterforskningsleder og forfatter Jørn Lier Horst har fulgt drapsetterforskningen i Kristiansand via mediene.

Han mener det så langt er vanskelig å se hva politiet legger til grunn for mistanken mot den 42 år gamle drapssiktede kvinnen.

- På generelt grunnlag vet man at store hemmeligheter kan være vanskelig å bære på over tid. Det som ofte fører til avsløringer i gamle drapssaker er at noen betrodde i kretsen rundt gjerningspersonen har ant eller visst noe, og gått til politiet med denne informasjonen, sier Lier Horst til Dagbladet.

Utradisjonelle metoder

FORFATTER: Jørn Lier Horst, forfatter og tidligere politietterforsker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORFATTER: Jørn Lier Horst, forfatter og tidligere politietterforsker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det er ikke uvanlig at politiet i denne typen saker bruker utradisjonelle etterforskningsmetoder, ifølge Lier Horst.

- Metodene kan være avlytting, overvåking og også infiltrasjon i miljøet rundt den mistenkte, i et forsøk på å provosere fram nye opplysninger, sier han.

Han understreker at han ikke vet hvilke metoder politiet i Kristiansand har benyttet i sin etterforskning.

- Når politiet infiltrerer et miljø i håp om å få fram nye opplysninger, sender de inn en operatør som enten forsøker å få kontakt med den mistenke - eller personer han/hun kan ha betrodd seg til, forteller Horst.

- Det ligger i sakens natur at politiet vil holde etterforskningskortene sine tett til brystet i saker der denne typen etterforskningemetoder er blitt brukt, fortsetter Lier Horst.

Nye muligheter

Politiet i Kristiansand har siden april 2014 etterforsket saken som tirsdag førte til pågripelsen og drapssiktelsen av den 42 år gamle kvinnen.

Lier Horst forteller at en pågripelse åpner opp for ytterligere etterforskningsmulighetheter.

- Eksempler på dette er ransakelser og innhenting av elektroniske spor.

Agder-politiet har så langt ikke vært konkret på hva ved dødsfallet til 52-åringen i 2002, som gjør at de mistenker at 42-åringen også skal ha drept denne mannen - som var hennes egen far.

- Utfordringen når politiet skal etterforske en sak som strekker seg så mange år tilbake i tid, er at alt som måtte finnes av tekniske spor er borte. Det gjør det vanskelig å bevise at det er blitt begått en straffbar handling, og enda verre hvem som har gjort det. I slike saker er man helt avhengig av egenforklaringer eller tilståelser for å komme i mål, mener Lier Horst.

Fengslet

Den 42 år gamle kvinnen, som er siktet for å ha drept to menn, sin far og sin tidligere samboer, sitter nå i varetekt.

Hun er fengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud. To av ukene i full isolasjon. Hun nekter straffskyld og ønsker ikke å avgi forklaring for politiet.

Påtalemyndigheten begrunnet fengslingsbegjæringen med fare for bevisforspillelse. Hun har enda ikke latt seg avhøre av politiet.

- Hun stiller seg helt uforstående til siktelsen, og nekter straffskyld. Hun har benyttet seg av retten til å ikke forklare seg, sier siktedes forsvarer Ole Andreas Thrana til Dagbladet.