VENTET FORGJEVES: Aktoratet - politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.) - ventet forgjeves på vitnet med forbindelse til islamistmiljøet i Fredrikstad. T.v. PST-etterforsker Dag Uppheim. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VENTET FORGJEVES: Aktoratet - politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.) - ventet forgjeves på vitnet med forbindelse til islamistmiljøet i Fredrikstad. T.v. PST-etterforsker Dag Uppheim. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Sentralt vitne i terrorsaken akutt syk - stilte ikke i retten

- Litt merkelig, sier aktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 14-tida skulle en bekjent av tiltalte i terrorsaken som går i Oslo tingrett, vitne for aktoratet. Men da retten var satt etter en pause, var mannen i 20-åra ikke å se.

Vitnet er tilknyttet islamistmiljøet i tiltaltes hjemby Fredrikstad, og står sentralt i aktoratets bevisførsel for å tegne et bilde av 24-åringen, etter hva Dagbladet forstår.

Kommer ikke Mens retten gikk over til forsvarets redegjørelse av konflikten i Syria, dro politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff for å spore opp vitnet. Ved neste pause var han lokalisert.

- Han er blitt akutt syk og er hos legen, opplyste statsadvokat Geir Evanger til fagdommer Hans-Christian Ingebrigtsen.

Vitnet stiller dermed ikke i retten i dag, og det er uvisst når han eventuelt kan møte. Evanger er åpenbart lite fornøyd med situasjonen.

- Dette skal vi undersøke, det er litt merkelig, sier han.

Neppe vitnemål - Vi vil be om legeerklæring - så får vi se, sier Evanger til Dagbladet.

Statsadvokaten konstaterer at det nå ser ut til at retten ikke vil få høre vitnets forklaring før prosedyrene tirsdag.

TERRORTILTALT: 24-åringen fra Fredrikstad er tiltalt for såkalt terrorforbund. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
TERRORTILTALT: 24-åringen fra Fredrikstad er tiltalt for såkalt terrorforbund. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer

- Vi vil ikke forsinke forhandlingene, sier han.

Amper stemning Tidligere i dag har PST lagt fram elektroniske bevis fra perioden fra 24-åringen kom såret hjem fra Syria i februar i fjor, og til han ble pågrepet i desember. Det ble tidvis amper stemning mellom partene:

Forsvarer Thomas Randby mener aktoratet har instruert PST-overbetjent Arnfinn Ree om bare å legge fram bevis som sverter klienten. Aktor Evangers svar er at relevante bevis som trekker i motsatt retning også ville blitt lagt fram, men ikke er å oppdrive.

Saken mot 24-åringen startet mandag og er berammet til å vare i litt over ei uke. Det er andre gang det føres en rettssak i Norge mot mistenkte fremmedkrigere.