Sentrum av verden

Navlen var lenge tabu i Vesten, men er nå fullt tilbake. Nå skal den vises.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAVLEN SKULLE ikke vises inntil ganske nylig. Tarzan kunne vise muskler, men ikke navlen. I 1930-åra i USA ble det til og med forbudt ved lov. Men den franske sangerinnen Lily Pons utfordret de pripne på Metropolitan-operaen i New York og viste fram sin. Skandale.

DEN MÅTTE BLI frigitt. Det sørget bikinien for. Og navlen har fått ny renessanse gjennom piercing og plastisk kirurgi. Det ringformede inntrukne arret etter navlestrengen midt på bukveggen, som lenge var skjult og gjenstand for alle erotiske fantasier, bæres i dag høyt under korte T-skjorter og er ofte tatovert eller prydet med kostbare smykker. Den er blitt et ikon, et symbol på narsissisme, på en epoke der individet kretser rundt seg selv. Den brukes ofte i tittelen på bloggene på nettet, som «Min navle, jeg og de andre». Landsbyen Pougné-Hérrison i Frankrike anser seg selv som verdens navle og arrangerer festival hvert år.

-  NAVLEN ER forbindelsen med oss selv, med moren, og med våre første nevroser, sier Yannick Jaulin, arrangør av festivalen, til ukemagasinet l\'Express. Ifølge ham har navlen aldri vært så mye vist. Navlebeskuelse er mote. Så er spørsmålet: Hva er navlen? Ikke et hull, heller ingen åpning, eller bare et arr. Lenge var den ikke ansett, ja, ikke sett i det hele tatt. Først konsentrerte interessen seg om brystene, så om rumpa. Ukebladet Elle hadde et bilde av filmskuespillerinnen Emmanuelle Béart bakfra som skapte en revolusjon. I disse opphissede tider var det på høy tid at man konsentrerte seg om noe midt på treet. Det ble navlen.

FILOSOFEN Jacques Bonniot de Ruisselet har skrevet bok om navlen. Han synes den er både ydmyk og latterlig, men den er blitt et symbol på jeg\'ets svulstighet. Hva er mer uskyldig og ubetydelig enn en navle? Likevel har den vært et viktig symbol gjennom historien. Blant annet på fruktsommelighet og libido. Navlen har ingen hensikt, men er opprinnelsen til alt. Det er den opprinnelige strengen som forbinder moren til barnet. For den plastiske kirurgen Maurice Mimoun viser den at huden uttrykker vår historie og at navlen er som en signatur, et arr, det eneste vi kan akseptere og elske. Man er sterkt knyttet til sin navle.

ORIENTEN FORHERLIGER navlen. Magedans gir den hovedrollen. Den går igjen i flere bibelsteder og dikt. Navlen har lenge vært en usynlig grense mellom toppen av kroppen, der alt var tillatt, og den nedre delen der den potensielle synderen beveget seg på eget ansvar, hevder Bonniot de Ruisselet. Den store revolusjonen kom med bikinien, som først var forbudt i Italia, Spania og Belgia. I dag, med piercing-moten, er navlen blitt et blikkfang. Den er blitt banal. Det er som om de unge jentene kutter over navlestrengen for andre gang, sier professor i antropologi Philippe Liotard.