Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sentrum forhandler med Høyre og Frp

Regjeringspartiene KrF, Sp og Venstre starter i morgen forhandlinger med Høyre og Fremskrittpartiet for å se om de kan bli enige om et kompromiss som sikrer landet et statsbudsjett neste år. De tre sentrumspartiene håper å oppnå enighet med de to andre i løpet av helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag ble det klart at det ikke blir forhandlinger mellom sentrumspartiene og Arbeiderpartiet. Ap ville ikke godta at bevilgningen til kontantstøtte til småbarnsfamilier ble stående i budsjettet. Dermed kommer turen til forhandlinger med Høyre og Frp.

- Bedre budsjett

- Vi stiller ikke med ufravikelige krav. Dette budsjettet er tross alt bedre enn det regjeringen Jagland la fram, men det er særlig nødvendig å få gjort noe med skatte- og avgiftssiden. Det er alt for tidlig å si om vi når fram, men vi er åpne for å nå fram til resultater, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Per-Kristian Foss.

Enige om plussene

Både Høyre og Fremskrittspartiet støtter forslaget om kontantstøtte. Frp har også stilt som et ufravikelig krav at minstepensjonistene skal få 12 000 kroner mer i året, mens Høyre ønsker noe mindre økninger. Foss sier at Høyre kan støtte økning til alle reelle minstepensjonister og understreker at det ikke omfatter alle de rundt 300 000 som i dag mottar minstepensjon.

- Vansken blir å finne fram til enighet om hvordan disse postene skal finansieres, sier Frps leder Carl I. Hagen.

Opplegget klart

Umiddelbart etter sammenbruddet i forhandlingene med Ap, klargjorde de parlamentariske lederne og medlemmer av finanskomiteen fra sentrumspartiene forhandlingsopplegget de skal møte Frp og Høyre med.

- Vi har sett på alle postene og vet hvem vi skal gjøre opp med, sier Jørgen Holte (Sp).

Sentrumspartiene vet at både Høyre og Frp ønsker skatte- og avgiftslettelser. Etter det NTB forstår, har de tre partiene klare prioriteringer på hvor og hvor mye de kan gå med på å redusere ulike inntektsposter.

Justeringer

- Det vil nok bli justeringer på skattesiden. Blant annet regner jeg med at vi raskt kan bli enige om å fjerne økningen på 10 prosent på ligningsverdien av boliger som Jagland-regjeringen forslo, sier Terje Johansen (V).

Ut over det vil han ikke konkretisere hva regjeringspartiene har å varte opp med, men understreker at Jagland-regjeringens budsjettforslag var et «piskeslag» mot næringslivet som regjeringspartiene håper Høyre og Frp vil være med å rette opp.

Finansminister Gudmund Restad (Sp) regner med at helgens forhandlinger kan komme til å gjøre vondt.

- Landet må ha et budsjett. Det er ikke min jobb å trekke smertegrensen, sier Restad.

Hele Norges coronakart