Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samler seg om Hæren og Heimevernet:

- Sentrum har sjeldent stått så samlet, sier Grande og Hareide. - Eh, OK? Senterpartiet står der vi alltid har stått, sier Vedum

Venstre og KrF bruker forsvarskrangelen til å snakke opp sentrum.

SENTRUMSKAMERATER: Tonen er god mellom Venstres partileder Trine Skei Grande, SP leder Trygve Slagsvold Vedum og  Krf leder Knut Arild Hareide.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SENTRUMSKAMERATER: Tonen er god mellom Venstres partileder Trine Skei Grande, SP leder Trygve Slagsvold Vedum og Krf leder Knut Arild Hareide. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Striden om Forsvarets langtidsplan er i ferd med å samle sentrumsblokken i norsk politikk for første gang på mange år. I alle fall ifølge KrF og Venstre.

- Denne saken har brakt oss sammen igjen. Vi står tettere sammen enn på lenge, og det føles godt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

God stemning

16 år siden Sentrumsregjeringen ble felt og partiene gikk hver sin vei, var det i går en gjennomgangstone som skilte seg ut da Dagbladet ville snakke om de pågående stortingsforhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret.

- Her står sentrum samlet om å styrke Hæren og Heimevernet. Det er et tema som har ført oss sammen igjen. Dialogen er blitt veldig god, sier hun.

Nostalgisk Hareide

Etter tre år som støttespillere til en regjering på høyresiden av norsk politikk, kan det synes som om søken tilbake til dagene med sentrumsmakt har fått en nostalgisk dimensjon hos noen.

Etter at KrF-leder Knut Arild Hareide la frem partiets alternative statsbudsjett i går, tok han seg tid til å hylle den gode tonen det angivelig er mellom sentrumspartiene i forsvarsforhandlingene. Nesten som søt musikk. Derfor passet det kanskje godt at bevaring av alle forsvarets musikkorps var eneste forsvarspolitiske punkt i partiets alternative budsjett.

- Johan J. Jakobsen, Lars Sponheim og Kjell Magne Bondevik ville like den tonen som er blant oss nå. Jeg håper virkelig dette fortsetter. Muligheten for et eget sentrumsalternativ i regjeringssammenheng er nok liten. Men vi står mer samlet nå enn vi har gjort de siste 12 årene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Lukker aldri en dør

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, er noe overrasket over Grande og Hareides plutselige svermeri.

- Det er hyggelig hvis Venstre og KrF har funnet veien til sentrum igjen, men vi i Senterpartiet står der vi alltid har stått. Og vi står først og fremst med Arbeiderpartiet til valget, sier Vedum til Dagbladet.

Han deler med andre ord ikke den samme plutselige sentrumsentusiasmen som kollegene i Venstre og KrF, men er enig i at de står sammen om en sterkere satsing på Hæren og Heimevernet enn regjeringen legger opp til i kommende budsjett.

- Vi ønsker oss et bredt samarbeid - også med Venstre og KrF. Forsvaret er best tjent hvis vi er mest mulig enige, og vi opplever at KrF og Venstre er enige med oss, sier han.

Han går imidlertid ikke så langt at han vil trekke linjer fra dette samarbeidet til Sentrumsregjeringens glansdager på 90-tallet.

- Vi ønsker et samarbeid med AP om de store utfordringene landet står overfor. Så legger vi merke til at KrF er enige i mange av disse sakene. Vi lukker aldri døren for samarbeid, sier Vedum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling