Sentrum isolert av vannet

Rollag isolert på grunn av flom. Krisemøte i kommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I Rollag i Numedal er hele sentrum isolert fra omverdenen på grunn av flom. Fylkesveien inn til sentrum står under vann, opptil en meter på det dypeste, ifølge Laagendalsposten.

Også veien inn til sentrum fra øst er oversvømmet. Innbyggerne balanserer på en gammel jernbanelinje for å komme seg til rådhuset og butikker.


- Det regner av en annen verden, og elva stiger og stiger. Jeg har vært her i 30 år, og har aldri sett elva så stor. Dette er 50-årsflommen, sier ordfører i kommunen, Steinar Berthelsen.

På ett døgn har det regnet like mye som det normalt gjør i hele juli i kommunen, opplyser Meteorologisk institutt. 

I tillegg smelter snøen på Hardangervidda slik at Numedalslågen har gått over breddene sine flere steder.

Ordføreren kommer rett fra krisemøte.


Vannverket har brutt sammen

- Vannverket i kommunen har brutt sammen,og sentrum er isolert på grunn av vannmassene. Vi jobber med beredskapen, og har laget evakueringsplaner blant annet for hjemmehjelpen. Men vi får jo ikke gjort noe med været, sier ordføreren, som likevel tror at ting skal gå bra.

Sentrum isolert av vannet

- Jeg tror vi har kontroll. Det som er prioritert nå er å begrense de materielle skadene, sier han.

Også andre steder i Buskerud er hardt rammet av flommen. Over hele Sør- og Østlandet er det lokale oversvømmelser i byer og tettsteder.

- Det regner godt ja, fortalte Tor Evensen, campingturist i Gvarv i Telemark til Dagbladet.no i går.

Også der hadde elva gått over sine bredder, og barna vasset i flomvannet istedet for å spille fotball.

• ER DU RAMMET AV FLOM? Send oss epost eller MMS/SMS til 2400 med dine flombilder, eller tips oss på 24 00 00 00!

Nedbørsrekord

Også i hovedstaden er det satt nedbørsrekord. Ikke siden meteorologisk institutt begynte målingene sine på Blindern i 1938 har det regnet så mye siden feriestart som i år.

- Det er det høyeste vi har registrert noen gang. Vi har målt 129 millimeter nedbør siden skoleslutt, forteller førstekonsulent i klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt, Stein Kristiansen, til NRK.

Sentrum isolert av vannet


Og det ser ikke ut til å bli bedre med det første.

- Det ser ut til at det vil fortsette å regne fram mot helgen i de områdene som har fått aller mest, altså i Buskerud og Oslo-området. Her blir det lokalt mye nedbør, og kanskje torden enkelte steder. Først i neste uke vil det voldsomme regnværet gradvis gå over, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til Dagbladet.no.

På Sørlandet vil det derimot bli litt mindre regn, og rett nord for Lillehammer kan det bli lengre perioder med oppholdsvær.

CAMPING I GVARV Mattis Evensen (7) og Marius Evensen (14) må vass på campingtur i Gvarv i Telemark.
KROKSTADELVA I NATT:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer