Sentrum omfavner Frp

I et desperat forsøk på å redde hjertesakene kontantstøtte og økt minstepensjon valgte sentrumskameratene i går kveld å kaste Høyre på dør, og i stedet forsøke å bli enige med «erkefienden» Frp om en budsjettetavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps finanspolitiske talskvinne, Siv Jensen var derimot smørblid over sentrumspartienes iver etter å tekkes Frp:

- Selv om Høyre bryter forhandlingene, vil Frp fortsette samtalene.

Før valget var Carl I. Hagen og Frp den store stygge ulven sett med sentrumspartienes øyne. Hagens politikk var og ble uspiselig. Men i går lot de samme partiene seg friste av Hagens støtte til kontantstøtte og økte minstepensjoner.

«Uvanlig»

KrFs parlamentariske leder, Einar Steensnæs innrømmet i går kveld at den «nye koalisjonen» mellom KrF/V/Sp og Frp var uvanlig, men ville ikke være med på at dette kunne bli en politisk belastning for sentrumspartiene:

- Det viktigste for oss er at Frp forhåpentligvis kan varsle subsidiær støtte til vårt budsjettforslag. Ut over det satser vi ikke på noe felles opplegg med Frp, fortalte Steensnæs.

Fristelsen til å inngå en avtale med Frp er stor av mange grunner:

  • Frp er det partiet som har kommet sentrumspartiene mest i møte på deres hjertesaker kontantstøtte, minstepensjon og mer til helse. Seint i går kveld hadde sentrumspartiene fått fullt gjennomslag både for kontantstøtte og økt minstepensjon på 1000 kroner til alle landets 300 000 pensjoner.
  • Frp er også det partiet som har vært minst redd for å sprenge budsjettrammen, og har ivret for å bruke mer oljepenger. Det passer sentrumskameratene godt. Disse partiene er av opposisjonen blitt beskyldt for å være uten evne og vilje til å prioritere og å dekke inn utgiftsøkninger. I går kveld bekreftet også KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs at regjeringspartiene kan komme til å bruke noe mer penger.
  • Ved å kaste Høyre på dør blir det ingen flertallsinnstilling, og partiene går altså til votering i Stortinget uten av det er flertall for noen av partienes budsjettforslag. Dette er et meget høyt spill, som i verste fall kan ende med at Bondevik-regjeringens budsjett faller - og at det er Jagland-regjeringens rammer som blir vedtatt.

Men farene er desto flere:

Nervekrig

- Ved at vi går sammen med Frp i en mindretallsinnstilling - og dermed sikrer oss subsidiær støtte fra Frp til vårt budsjett - blir vi største enkeltgruppering i stortingssalen. Det betyr at skal det stemmes over vårt forslag sist. Jeg tviler på at Høyre vil tvinge igjennom en annen voteringsrekkefølge og gå sammen med Ap, sier en meget sentral kilde i regjeringskoalisjonen.

Men i Høyres forhandlingsdelegasjon mener de sentrumspartiene ikke bør ta dette for gitt.

Høydramatisk

- Regjeringspartiene spiller et meget høyt spill. Høyre kan ikke godta et budsjett som har en utgiftsramme som er større enn Jagland-regjeringens, slår Per-Kristian Foss kategorisk fast.

Gårsdagens forhandlinger mellom regjeringspartiene og Høyre/Frp startet svært harmonisk på formiddagen. Men etter to forhandlingsrunder var det bråstopp.

- Vi er kommet i en meget alvorlig situasjon, og ser oss nødt til å bryte forhandlingene med Høyre, fortalte en meget alvorstynget Lars Gunnar Lie (KrF), leder i finanskomiteen.

I Høyre var man rasende, og mente regjeringspartiene ikke hadde kommet partiet i møte i det hele tatt - og bare var interessert i å sikre full støtte til hjertesakene.

- Det er umulig for oss å støtte hjertesakene når vi ikke vet helheten i budsjettet, og hvordan de har tenkt å finansiere utgiftene, sier en oppgitt Per-Kristian Foss.

Kan komme igjen


Høyre var i går villig til å komme sentrumspartiene i møte i spørsmålet om økt minstepensjon, men under forutsetning at man målrettet støtten bedre.

Sentrumspartiene gjentok i går kveld at de ikke hadde lukket døren for Høyre for godt. Men få tror Høyre nå vil være med på en flertallsinnstilling de selv ikke har fått være med å forhandle fram.

Da foretrekker de heller å holde sentrumspartiene og Frp på pinebenken fram til voteringen i Stortinget. Først da vil de vise kortene.

<B>USPISELIG: Høyres budsjettforhandlere, Per Kristian Foss, Børge Brende og Kjellaug Nakkim, hadde i går vondt for å svelge sentrumspartienes budsjettmeny.