«Sentrum-suppe» ergrer Ap-venner

Både SV og Rødt er irritert på Ap etter sentrumsflørt i Oslo og Bergen. - Velgerne vil ikke ha ei suppe i sentrum, sier Bjørnar Moxnes.

FÅR KJEFT: Leder for Rødt Bjørnar Moxnes fikk kjeft av stortingspresidenten under sitt innlegg. Video: Stortinget / Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På Ipsos' oktobermåling, utført for Dagbladet, vokser Rødt kraftig. Bjørnar Moxnes' parti får en oppslutning på 6,1 prosent, to prosentpoeng fram.

- Vi er den tydeligste opposisjonen til regjeringens politikk, konkluderer Moxnes.

Han er samtidig irritert over at Arbeiderpartiet i Oslo leker med tanken om å vende Rødt ryggen, og heller samarbeide med Venstre.

- Ap bør ta signalet fra velgerne. Det er røde og grønne partier som går fram. Sentrumsfrieriet fra Ap i Oslo er oppskriften på å tape valget i 2021, demobilisere fagbevegelsen og drepe entusiasmen for et regjeringsskifte, sier Moxnes videre.

Sp-jubel

Høyre får 21,1 prosent på målingen, tilbake 0,2. Også Frp faller, og ender med en oppslutning på 10,3 prosent. MDG går fram 0,6 prosentpoeng, til 7 prosent. Og mens Venstre får 3,6 prosent, noterer KrF seg for 2,7 prosent.

Senterpartiet gjør sin beste måling for Dagbladet noensinne, med en oppslutning på 17,6 prosent.

- Veldig gledelige tall. Vi har vært den tydeligste motstemmen til en politikk som svekker beredskapen i distriktene og fratar Norge kontroll over egne naturressurser, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Ved valg ville denne måling medført et solid rødgrønt flertall, på 111 av 169 mandater, MDG inkludert.

SV ut mot Ap

Også i SV er partilederen irritert på «ørnen» i norsk politikk. Audun Lysbakkens parti får 6,4 prosent oppslutning på Dagbladets nye måling, ned fra 8,4 i september.

- Helt greit, oppsummerer Lysbakken.

Han liker dårlig at Bergen Ap denne uka valgte KrF til fordel for SV i det nye byrådet.

- Ap sender rødgrønne signaler i valgkampen, og da er det trist for alle som trodde valget sikret Bergen et samarbeid på venstresida. Frustrasjonen er stor, blant SV-ere, blant fagbevegelsen og blant mange Ap-velgere, sier han.

Pekefinger til besvær

Ap's partisekretær, Kjersti Stenseng, kritiserte nylig Senterpartiet for ikke å oppfordre lokalpolitikere til å prioritere rødgrønt samarbeid i forhandlingene.

- Den pekefingeren rettet mot Sp ser ganske pussig ut når man ser den manøveren Ap har tatt i Bergen. Arbeiderpartiet kan ikke ta SV for gitt. Byrådet som nå tar plass i Bergen skylder vi ingenting, sier Lysbakken.

Han minner om at SV holder døra åpen for alle partier på venstresida, og oppfordrer Ap til å gjøre det samme, også i Bergen og Oslo.

- Vi ser en rødgrønn bølge som gjør at landet bør få en ny regjering. Da trenger vi en åpen holdning på rødgrønn side, der alle kan samarbeide med alle. Det vi har sett i Bergen bør være et sterkt argument for venstresidas velgere om å stemme på et parti som tydelig forplikter seg til et rødgrønt samarbeid ved valget i 2021.

Avviser kritikk

Arbeiderpartiet får 22,6 prosent på Ipsos' oktobermåling, opp fra 22 i september.

- Det er ikke annet å si enn at Arbeiderpartiet skal ligge høyere på målingene, sier Kjersti Stenseng.

Når det gjelder kritikken fra Rødt og SV minner partisekretæren om at Ap samarbeider med venstresida i over to tredjedeler av de 146 kommunene hvor Ap nå har ordfører.

- Jeg skal ikke legge meg opp i de vurderingene som gjøres i Oslo og Bergen. Arbeiderpartiet har over lang tid samarbeidet godt med de andre partiene på venstresida, både nasjonalt og i veldig mange kommuner. Det er mange vurderinger som påvirker samarbeid lokalt.

Sp-framgang

Trygve Slagsvold Vedums parti fortsetter framgangen fra valget, og noterer seg for 17,6 prosent oppslutning på Dagbladets nye måling.

Det er ny rekord.

En oversikt fra Nationen viste nylig at Senterpartiet har flere varaordførere fra Høyre enn fra Ap. Stenseng mener dermed at hennes pekefinger mot Sp var berettiget, selv om det også er slik at regjeringspartiene sikret Ap ordføreren i 38 norske kommuner, ifølge Nationen.

I sum har Ap flere rødgrønne samarbeid i dag enn etter 2015-valget.

- Ap har vært tydelige på at våre folkevalgte bør forsøke et rødgrønt samarbeid først, og vi mener Senterpartiet burde sagt det samme til sine lokalpolitikere, sier hun.

- Rødgrønn usikkerhet

Venstre går noe fram på målingen, fra 2,6 til 3,6 prosent.

- Resultatet for vår del føyer seg inn i en nasjonal trend. Snittet på målingene i oktober er det høyeste siden januar, sier Venstre-profil og sentralstyremedlem Sveinung Rotevatn.

Han mener utviklingen på rødgrønn side gir grunn til bekymring.

- Det blir et helt annet rødgrønt samarbeid enn det vi kjente fra 2005. Den gang var Ap stort og dominerende. Nå skapes det usikkerhet om den økonomiske politikken som vil bli ført og ikke minst forholdet til Europa og internasjonalt samarbeid, sier Rotevatn.

- Vi ser konturene av et Sp som blir større og større og som vil reversere alt som er av reformer: Samtidig blir Ap mindre og mindre og dilter etter Sp i ett og alt. I tillegg presses Ap fra Rødt og SV, som forfekter gammelmannssosialisme og statsdirigsme, legger han til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer