Sentrum ute - Bondevik inne?

Arbeiderpartiet og Venstre ville blitt de store taperne ved et stortingsvalg i dag, med Høyre som seierherren. Også SV og KrF ville kommet styrket tilbake på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med dagens oppslutning ville Arbeiderpartiet mistet 14 mandater i forhold til 1997, som var et så dårlig valg at statsminister Thorbjørn Jagland gikk av. Spørsmålet er hvor smertegrensen går for dagens regjering - selv om Stoltenberg aldri på forhånd vil sette en slik bestemt grense.

Men et elendig valg vil ganske sikkert utløse et krav fra enkelte kretser om å gå i opposisjon og bygge opp igjen partiet. Det vil også være en belastning å styre på nåde fra et Storting med sterkt borgerlig flertall.

Uten Venstre på Stortinget er sentrumsalternativet dødt. Skal Bondevik igjen bli statsminister, må han finne nye partnere, og da peker Høyre seg ut som eneste alternativ. Da vil Senterpartiet si takk for seg, men partiet vil med dagens størrelse ikke ha noen nøkkelposisjon i Stortinget.

Spørsmålet er hvilke krav Carl I. Hagen stiller for å støtte en slik regjering. Hagen vil ikke selge seg gratis, slik han gjorde da Syse-regjeringen ble dannet i 1989.

Men vil han nøye seg med framskutte posisjoner i Stortinget, som for eksempel presidentplass, eller forlanger han politisk utbytte, som Bondevik må avvise?

Det eneste sikre som kan sies om regjeringssituasjonen, er at vi faktisk skal ha et valg først, og at velgerne ikke er uten innflytelse på hvordan floken løses.