Sentrums-kamerater?

Superhauk Ariel Sharon og fredsprisvinner Shimon Peres i samme parti? Spekulasjonene er i gang, og en meningsmåling slår fast at velgerne ønsker en slik fellesliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kan bli den israelske versjonen av «sentrumskameratene».

Det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek har snakket med kilder som står Sharon og Peres nær. De forteller at det diskuteres en allianse mellom de to israelske veteranene. Ett alternativ er å danne et felles parti.

Får støtte

En meningsmåling som nylig ble offentliggjort i Israel, viser at en fellesliste mellom Peres og Sharon ville fått 60 av de 120 representantene i nasjonalforsamlingen Knesset. Det er enormt i israelsk sammenheng, der man alltid er avhengig av å bygge koalisjonsregjeringer.

Peres har sittet som utenriksminister i Sharons regjering i fem måneder, og mye tyder på at de to har kommet nærmere hverandre på den tida. Bortsett fra et sammenstøt i juni, da Peres ikke fikk møte Arafat, har samarbeidet i regjeringen gått bra.

Sharon gikk inn i den israelske regjeringen som den «slemme» politimannen, Peres som «den snille». Utviklingen i det palestinske opprøret har gjort at de to nå har nærmet seg hverandre betraktelig.

For «bløt»

Paradoksalt nok har Sharon fått mye kjeft i sitt konservative Likud-parti fordi han er «for bløt». Mange av partifellene og andre på den politiske høyresida vil at hæren og politiet skal slå enda hardere til mot palestinerne enn tilfellet er i dag.

I dag er Sharon Likud-leder, men han kan bli utfordret. Israels tidligere statsminister Benjamin Netanyahu framstår nå som en større superhauk enn Sharon og øyner mulighetene for et comeback i israelsk politikk.

Mer hauk

Det israelske arbeiderpartiet skal velge ny leder etter Ehud Barak under sitt landsmøte i september, men det blir ikke Peres. Det har flere ganger vært spekulasjoner om at Peres kommer til å forlate arbeiderpartiet.

Mens Sharon ved noen anledninger de siste ukene har vist seg litt mer «moderat» enn forventet, har Peres beveget seg i haukenes retning. Utnevnelsen av den tidligere sikkerhetssjefen Carmi Gillon til ny ambassadør i Danmark har vakt oppsikt. Gillon har forsvart forhørsmetoder som FN karakteriserer som tortur, men det affiserer ikke Peres. Ambassadøren skal til Danmark - med fredsprisvinnerens fulle støtte.

De neste valgene i Israel skal etter planen avholdes om to år. Under et møte med USAs utenriksminister Colin Powell nylig sa Sharon at han håpet samarbeidet med Peres ville vare til valgene i 2007. Da vil Sharon være 79 og Peres 84 år.

STÅR STERKT, SAMMEN: Utenriksminister Shimon Peres og statsminister Ariel Sharon sitter i samme regjering og samarbeider godt. En meningsmåling viser at en fellesliste mellom de to veteranene ville fått 60 av de 120 representantene i Knesset.