Sentrumspartiene vil forhandle med Ap

Sentrumspartiene vil forsøke å få en avtale med Arbeiderpartiet om revidert nasjonalbudsjett. Forslaget fra Ap er nærmere regjeringens opplegg enn Høyres og Fremskrittspartiets, mener de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjenstår å se om Arbeiderpartiet kan godta kontantstøtten som budsjettpost. Denne er det ikke aktuelt å røre ved, sier sentrumspartienes forhandlingsleder Lars Gunnar Lie (KrF).

Alternativet til en samlet avtale med Ap, er en forståelse om subsidiær støtte til flere av regjeringens innstrammingsforslag.

Siste møte

I ettermiddag hadde sentrumspartienes finansfraksjon et møte med SV. Etter å ha oppsummert samtalene med alle opposisjonspartiene, skal de gi Arbeiderpartiet et svar tilbake.

- Etter de samtalene vi har hatt, ser vi at totalopplegget fra regjeringen og Arbeiderpartiets forslag er nærmest hverandre. Avstanden er klart større til Høyre og Fremskrittspartiet, sier Lars Gunnar Lie.

Problematiske

Alle partiene på Stortinget er enige i at det trengs innstramminger for å dempe presset i økonomien, men virkemidlene er høyst forskjellige. Regjeringens forslag inneholder en rekke tiltak som er problematiske for Høyre og Frp: Økt el-avgift og avgift på mineralolje, dyrere sykelønnsordning for arbeidsgiverne, tvungen avsetning på 2 prosent for næringsvirksomhet, konjunkturavgift på investeringer i bygg og anlegg og økt arbeidsgiveravgift på høye inntekter.

Arbeiderpartiet foreslår økt beskatning for rederiene, de største formuene og de største inntektene. Men Ap støtter ikke forslaget om økt el-avgift og avgift på mineralolje. Kontantstøtten er fjernet i Aps opplegg, men partiet har ikke gitt noe klart svar på om den står i veien for et samarbeid.

Ap venter også på et svar fra regjeringen om hvordan den vil dekke inn milliardutgiftene i årene framover. Dette svaret kan være avgjørende for om Ap vil være med på å revidere et statsbudsjett som partiet i utgangspunktet var helt uenig i.

(NTB)