Sentrumsregjering på egne bein

Nå må sentrumsregjeringen stå på egne bein og forsøke å få flertall for sitt eget budsjettalternativ i Stortinget uten særlig hjelp verken fra Arbeiderpartiet eller Høyre og Fremskrittspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i Stortinget fører til at regjeringen fortsatt kan hevde at den er et tredje alternativ uavhengig av blokkene til høyre og venstre.

Spørsmålet som med en viss rett kan stilles etter at både Ap og H/Frp har sagt nei til å støtte regjeringens opplegg, er hvem som egentlig støtter regjeringen.

Satt på spissen er den eneste måten å finne ut dette på at Bondevik stiller kabinettspørsmål når revidert nasjonalbudsjett skal behandles. Så langt er det imidlertid ingen som tror Bondevik vil gå. Regjeringen vil etter gammelt mønster forsøke seg med såkalt budsjettslalåm - hente støtte der det er å få, og ellers bite nederlagene i seg.

I dag viste Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Einar Steensnæs til at Thorbjørn Jagland var i den samme situasjonen ved behandlingen av Ap-regjeringens siste budsjett.

Det han ikke sa, var at den motstanden og manglende samarbeidsviljen Jagland da ble møtt med, var en av hovedbegrunnelsene for at Jagland mente Ap ikke kunne gå videre i regjeringsposisjon.

Usikkerhet

Det hefter seg også usikkerhet til hva Arbeiderpartiet velger å gjøre i den videre budsjettbehandlingen.

Legger Jagland godviljen til, kan Ap sikre flertall for en del viktige elementer i budsjettet. Det er liten tvil om at regjeringens forslag ligger nærmere Ap enn Høyre og Frp på en del områder.

Bruddet med høyresiden gjør det også vanskelig for regjeringen å hente noe særlig fra den kanten.

Bondevik kan nok innkassere noen poeng med vekslende støtte, men spørsmålet er om det blir mange nok til at han fortsatt kan fremstå som leder av et sentrumsalternativ med noen styrke av betydning.

(NTB)