AKSJON: En pro-russisk separatist sjekker siktet på barikadene rundt den okkuperte politistasjonen i Slavjansk. Ifølge Ukrainas innenriksminister har de nå åpnet ild mot ukrainske spesialsoldater som er sendt dit for å slå ned på opprøret. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB Scanpix
AKSJON: En pro-russisk separatist sjekker siktet på barikadene rundt den okkuperte politistasjonen i Slavjansk. Ifølge Ukrainas innenriksminister har de nå åpnet ild mot ukrainske spesialsoldater som er sendt dit for å slå ned på opprøret. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB ScanpixVis mer

- Separatistene har åpnet ild mot ukrainske styrker

Myndighetene i gang med antiterroroperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er drepte og sårede på begge sider etter en antiterroroperasjon i byen Slavjansk øst i Ukraina, ifølge ukrainske myndigheter.

Meldingene som kommer er svært dramatiske. En ukrainsk spesialsoldat skal være drept og fem skal være såret. Et ukjent antall pro-russiske separatister skal være drept og såret på den andre siden, melder innenriksdepartementet.

Skuddvekslingen skal ha oppstått ved en pro-russisk veisperring i Slavjansk i det ukrainske sikkerhetsstyrker skulle entre byen. Myndighetene hevder separatistene åpnet ild først, ifølge kilder BBC har vært i kontakt med.

Operasjonen skal ha pågått i hele formiddag, etter at den ble varslet på Facebook av innenriksminister Arsen Avakov i morges.

De pro-russiske separatistene som har okkupert og forskanset seg i politihovedkvarteret i Slavjansk, skal ha åpnet ild mot ukrainske sikkerhetsstyrker, hevdet han like etter klokken 09.00.

Nå meldes det altså at det skal være flere drepte på begge sider. Det er en svært dramatisk melding i lys av den spente situasjonen den siste tiden.

Skal ta tilbake kontrollen Operasjonen er en reaksjon på at prorussiske demonstranter de siste dagene har tatt kontroll over bygninger som tilhører de regionale styresmaktene i flere byer øst i Ukraina.

Innsatsen i Slavjansk skal gjennomføres av Ukrainas sikkerhetstjeneste, og styrker fra alle enheter i landet skal ha blitt innkalt for å ta tilbake kontroll over byen, melder NTB.

Venter kamper Ifølge ukrainske Interfax oppfordrer Avakov byens innbyggere om å holde seg innendørs og unna vinduene på grunn av ventede kamper mellom prorussiske demonstranter som har blokkert offisielle bygninger og ukrainske sikkerhetsstyrker.

- Si det videre til alle sivile: dere må forlate bysentrum, ikke komme ut fra leilighetene deres og ikke gå nær vinduene, uttalte Avakov.

Han sa også at det var skyting i byen, men en journalist fra Reuters som er i byen fortalte på det tidspunktet at han ikke har hørt skyting.

Prorussisk provokasjon Væpnede menn i kamuflasjeuniform tok lørdag kontroll over en politistasjon i Slavjansk, og de fikk tak i minst 400 håndvåpen og 20 automatvåpen fra lageret på politistasjonen, opplyste ukrainsk politi.

Avisen Kyiv Post skriver at hendelsene virker koordinert og godt planlagt, på samme måte som aksjonene i forkant av Russlands annektering av Krim i februar.

Ukrainas fungerende utenriksminister Andrij Desjtsjytsia hevder russiske agenter sto bak aksjonen lørdag og krever en slutt på «provokasjonene». Ministeren sier at han lørdag var i en telefonsamtale med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov om saken. Han har tidligere avvist kontant at Russland ønsker å erobre deler av Ukraina.

Respons på terror Lørdag kveld kalte Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov inn til et krisemøte på grunn av den urolige situasjonen. Han opplyste at avdelinger i forsvars- og innenriksdepartementene skulle planlegge en operasjon, og det er denne antiterroroperasjonen som ble iverksatt søndag.

Ifølge Avakov er regjeringen åpen for dialog med aksjonistene.

- Men de som bevæpner seg, setter fyr på bygninger, skyter på folk og på politiet, terroriserer med køller og masker, vil møte en passende respons, advarer han.

Ber om dialog FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber alle involverte i krisen i Ukraina om å «utøve maksimal tilbakeholdenhet» og oppfordrer til dialog for å roe ned situasjonen, melder NTB.

Ban er «dypt bekymret» over den forverrede situasjonen og den «økende faren for voldelige sammenstøt», heter det i uttalelsen fra FN.

Generalsekretæren ber alle involverte parter om å jobbe for å roe ned situasjonen, holde seg til rettssikkerhet, utøve maksimal tilbakeholdenhet og innlede en konstruktiv dialog.