VÅPENHVILE?  Begge parter bekrefter at det pågår gatekamper inne i Debaltseve, og omtaler kampene som «intense» overfor nyhetsbyrået AFP. Bildet viser en eksplosjon ved byen tirsdag. Foto: Gleb Garanich/Reuters/NTB Scanpix.
VÅPENHVILE? Begge parter bekrefter at det pågår gatekamper inne i Debaltseve, og omtaler kampene som «intense» overfor nyhetsbyrået AFP. Bildet viser en eksplosjon ved byen tirsdag. Foto: Gleb Garanich/Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Separatistene har tatt kontroll med strategisk by

Begge sider i Ukraina: - Våpenhvilen rakner fullstendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en dag med harde gatekamper, sier ukrainske myndigheter at byen Debaltseve nå er kontrollert av de prorussiske separatistiske øst i landet.

Debalteseve er et jernbaneknutepunkt der kampene har vært intense lenge.

Ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet er flere ukrainske soldater tatt til fange av separatistene i Debaltseve. 

Under fire døgn etter at våpenhvilen trådte i kraft, ser den ut til å rakne fullstendig med «intense» kamper i Debaltseve, ifølge talsmenn på begge sider av konflikten.

NATOs øverstkommanderende i Europa, Philip Breedlove, skrev tirsdag på Twitter at separatistene bryter våpenhvilen i Debaltseve og at de nekter Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) adgang til byen.

- Mange drepte
- Det er sårede og drepte, men vi kan ikke bekrefte antallet ennå, sier den lokale, Kiev-lojale visepolitisjefen Ilija Kiva på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Ikke navngitte separatistledere sier til nyhetsbyrået Interfax at de har drept «mange» ukrainske soldater.

Om lag 8.000 regjeringssoldater befinner seg i Debaltseve, og opprørerne har nærmest omringet det strategiske jernbaneknutepunktet midt mellom de to store byene Donetsk og Luhansk.

Separatistledere hevder at de har tatt kontroll over jernbanestasjonen i byen, og at «mange regjeringssoldater har overgitt seg». Dette avviser ukrainske militære.

Uklare tiltak Tirsdag formiddag, før meldingene om de harde gatekampene i Debaltseve, opplyste ukrainske militære kilder at fem ukrainske soldater er drept og 14 såret i løpet av det siste døgnet.

Noe tidigere på dagen kom beskjeden om at Russland, Ukraina og Tyskland er enige om «konkrete tiltak» for å sikre observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) muligheten til å observere våpenhvilen.

Tiltakene er myntet på Debaltseve, men mens kampene fortsatte å rase i byen utover ettermiddagen, var det fortsatt uklart hva tiltakene egentlig innebærer.

OSSE har tidligere opplyst at opprørere nekter dem tilgang til byen.

Tunge våpen blir ved fronten I henhold til fredsplanen skulle partene begynne tilbaketrekningen av tunge våpen ved midnatt tirsdag lokal tid.

Prorussiske opprørere i Luhansk-regionen hevder at tunge våpen trekkes tilbake.

- I går var jeg ved frontlinjen, og våre stridsvogner og artilleri ble trukket tilbake. Fakta er at vi begynte å oppfylle våre forpliktelser i går kveld, hevder den selvutnevnte lederen i Luhansk, Igor Plotnitskij, overfor Interfax.

Ukrainsk militære har ikke kommentert påstanden, men har gjentatt kravet om at kampene må opphøre før det blir aktuelt å fjerne våpnene - et krav representanter for både opprørerne og Kiev har gjentatt flere ganger tidligere.

(NTB-AFP).

 KAMPER TROSS VÅPENHVILE:  Begge parter bekrefter at det pågår gatekamper inne i Debaltseve, og omtaler kampene som «intense» overfor nyhetsbyrået AFP. Bildet viser artilleri tilhørende ukrainske styrker. Foto: Gleb Garanich/Reuters/NTB Scanpix.
KAMPER TROSS VÅPENHVILE: Begge parter bekrefter at det pågår gatekamper inne i Debaltseve, og omtaler kampene som «intense» overfor nyhetsbyrået AFP. Bildet viser artilleri tilhørende ukrainske styrker. Foto: Gleb Garanich/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer