FLERTALL: Stemmene ble talt opp i Donetsk seint i kveld. Det var ventet at resultatene først skulle være klare i morgen, mandag. Foto: AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
FLERTALL: Stemmene ble talt opp i Donetsk seint i kveld. Det var ventet at resultatene først skulle være klare i morgen, mandag. Foto: AFP PHOTO / GENYA SAVILOVVis mer

Separatistene hevder 89 prosent stemmer for et uavhengig Donetsk

Oppmøtet skal ha vært på 75 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kort tid etter at stemmelokalene i Donetsk-regionen i Øst-Ukraina stengte, hevdet valgkommisjonen at 89 prosent har stemt for uavhengighet, melder nyhetsbyrået AFP.

Bare ti prosent skal ha stemt nei i den hastig organiserte folkeavstemningen øst i Ukraina, mens oppmøtet angivelig var 75 prosent.

Donetsk er en av de to regionene hvor det ble holdt avstemning.

- Dette kan ansees som det endelige resultatet, sier Roman Ljagin, leder for den selvutnevnte valgkommisjonen i Donetsk.

- Det viste seg å være ekstremt lett å telle stemmene siden antallet som stemte imot var ekstremt lavt og antallet ugyldige stemmer var lite, legger han til.

Folkeavstemningen har høstet kritikk og fordømmelse internasjonalt, blant annet på grunn av den store risikoen for valgfusk i avstemningen. Av makthaverne i Kiev har folkeavstemningen blitt erklært ulovlig.

Manglende stemmeavlukker, manglende folkeregister, gjennomsiktige valgurner, hjemmelagde stemmesedler og forbud mot valgobservatører er bare noen av ingrediensene under valget.

«Støtter du selvstyre for Folkerepublikken Donetsk/Folkerepublikken Luhansk» var det eneste spørsmålet, der man kan krysse av for ja eller nei.

Det som kan regnes som en relativt dårlig start for folkeavstemningen var da ukrainske styrker hevdet de hadde gjort oppsiktsvekkende funn da de stanset en bil med tre væpnede menn. I bilen gjorde de funn av flere titusener - muligens opptil 100 000 - stemmesedler som allerede var ferdig fylt ut med et kryss under «ja» til selvstyre.