KRISE: Catalonias regionpresident Carles Puigdemont står midt oppe i en politisk krise med Spanias sentralmakt. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Manu Fernandez
KRISE: Catalonias regionpresident Carles Puigdemont står midt oppe i en politisk krise med Spanias sentralmakt. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Manu FernandezVis mer

Katalanske separatistorganisasjoner ber folk tømme banker for kontanter

Separatister ber folk tømme bankene i Catalonia

«Vil vise at summen av våre individuelle handlinger kan endre alt».

Catalan National Assembly (ANC) og Omnium Cultural oppfordrer folk til å ta ut så mange penger som mulig i bankene mellom klokken 8 og 9 fredag. Oppfordringen ble publisert på Twitter:

- Det er på tide å vise at vår styrke avhenger av at vi alle står sammen og at summen av våre individuelle handlinger kan endre alt.

Oppfordringen er en reaksjon på at sentralregjeringen i Spania begynner på prosessen med å frata regionen selvstyret lørdag. Myndighetene i Catalonia nekter å etterkomme den spanske regjeringens krav om å skrinlegge uavhengighetsplanene.

Initiativet er også en protest mot at begge de to organisasjonenes ledere Jordi Sànchez og Jordi Cuixart ble varetektsfengslet mandag.

De to anklages for å ha spilt sentrale roller i forbindelse med demonstrasjonene foran folkeavstemningen om løsrivelse som ble holdt i Catalonia 1. oktober.

NTB