UKRAINSK ASKJON PÅ GANG:Flere steder har prorussiske grupper annektert en rekke byer øst i Ukraina og også i dag har grupper barrikadert de lokale politi- og sikkerhetsstasjonene. Her er foran en bygning i byen Luhansk. I kramatorsks ga seperatistene i fra seg et politihovedkvarter frivillig. Foto: Scanpix/Reuters
UKRAINSK ASKJON PÅ GANG:Flere steder har prorussiske grupper annektert en rekke byer øst i Ukraina og også i dag har grupper barrikadert de lokale politi- og sikkerhetsstasjonene. Her er foran en bygning i byen Luhansk. I kramatorsks ga seperatistene i fra seg et politihovedkvarter frivillig. Foto: Scanpix/ReutersVis mer

Separatister ga fra seg politihuset, men okkuperte nytt bygg

Ukrainske myndigheter forsøker å få kontroll øst i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prorussiske separatister forlot først politihovedkvarteret i Kramatorks frivillig. Så okkuperte de sikkerhetsmyndighetenes bygg i samme by.

I likhet med i en lang rekke byer øst i Ukraina var politihovedkvarteret i Kramatorsk tatt over av prorussiske separatister.

Innledet aksjon Tirsdag innledet ukrainske myndigheter en militæraksjon mot separatistene. I 12-tiden kunne ukrainsk politi melde at de igjen hadde kontroll over politihuset i Kramatorsk, og at separatistene frivillig forlot huset.

I flere andre byer frykter befolkningen at det skal komme til trefninger mellom ukrainsk militære og de bevæpnede «selvforsvarsgruppene», skriver NTB.

Roen i Kramatorsk varte ikke lenge. Kort tid etter at politihuset ble forlatt, melder sikkerhetsmyndighetene SBU at deres kontorer i den samme byen var okkupert.

OSSE på plass Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er på plass i Ukraina, ifølge NTB. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevdet tidligere i dag at det var på forespørsel fra Russland.

- Overvåkingsteamet som er stasjonert i Donetsk besøker Slavjansk i dag, men det er ikke fordi den russiske delegasjonen ba om det, sier talskvinne Natasja Rajakovic i OSSE til NTB.

- De har vært der flere ganger, og dette besøket sto på programmet deres uansett, sier hun.

Russland ville ikke være med på at OSSE fikk sende observatører til Krim-halvøya i forkant av den russiske annekteringen, men stiller seg positive til at dette skjer i Øst-Ukraina. Byen Slavjansk har vært beleiret de siste dagene, etter at separatister tok kontroll over flere offentlige bygninger. Lavrov hevdet at OSSE-teamet ble sendt etter et russisk initiativ.

Vil delta i Genève Den nye presidenten i Kiev åpnet mandag for en mulig folkeavstemning om framtida til Øst-Ukraina. Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov slår også fast at meldingene fra Kiev om at russerne ikke vil delta i firepartsdiskusjonene som er planlagt i Genève, er falske, men understreker at militæraksjonen som er i gang i Ukraina undergraver disse samtalene, skriver NTB.

PRORUSSISKE DEMONSTRANTER. Fra prorussiske barrikader foran en myndighetsbygning i Donetsk. I dag startet urkainske myndigheter den varslede aksjonen mot prorussiske grupperinger. Foto: Scanpix
PRORUSSISKE DEMONSTRANTER. Fra prorussiske barrikader foran en myndighetsbygning i Donetsk. I dag startet urkainske myndigheter den varslede aksjonen mot prorussiske grupperinger. Foto: Scanpix Vis mer