- Separatister har fjernet alle likene til ukjent sted

Hevder myndighetene i Ukraina i formiddag.

TILDEKKEDE FLYOFRE:  Væpnede separatister i ulykkesområdet øst i Ukraina holder obeservatørerer fra OSSE og media unna. Nå hevder ukrainske myndigheter at opprørerne har fjernet allle de omkomne til et ukjent sted. Foto: Maxim Zmeyev, Reuters/NTB Scanpix.
TILDEKKEDE FLYOFRE: Væpnede separatister i ulykkesområdet øst i Ukraina holder obeservatørerer fra OSSE og media unna. Nå hevder ukrainske myndigheter at opprørerne har fjernet allle de omkomne til et ukjent sted. Foto: Maxim Zmeyev, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De prorussiske opprørerne i Ukraina har fjernet alle de 196 døde kroppene som er lokalisert etter flynedskytingen torsdag ettermiddag og gjemt dem på et ukjent sted, melder nyhetsbyrået AP søndag.

Kilden virker til å være de ukrainske krisemyndighetene, som publiserte en pressemelding med samme innhold noen minutter før.

AP-journalister i ulykkesområdet så selv søndag formiddag at opprørere lastet døde kropper innpakket i sort plast opp på lastebiler.

Tidligere søndag meldte kontoret til Ukrainas visestatsminister Vladimir Groisman at ukrainske myndigheter hadde inngått en avtale med separatistene, som kontrollerer dette området militært, om tilgang til området og de omkomne.

Sydney Morning Herald er blant flere internasjonale medier som forteller om denne avtalen før ukrainske myndigheter hevder at alle likene er fjernet av opprørerne.

Flynedskytingen har ekstra bred dekning i Australia fordi 28 australiere omkom i ulykken. 

Brende: - Uverdig
Utenriksminister Børge Brende reagerer skarpt på situasjonen rundt ulykkesområdet i Ukraina.

- Historier går blant annet på at soldater stjeler kredittkort fra de omkomne. Dette er uverdige tilstander, og vi kan ikke akseptere tilstander der internasjonale observatører og granskere ikke slipper til, sier Brende til NRK Søndagsavisen.

Alle de 298 om bord mistet livet da Malaysia Airlines-flyet på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur ble skutt nær landsbyen Grabova i Øst-Ukraina.

Stort område
Vrakdeler har vært spredt over et område på om lag 25 kvadratkilometer.

I går anklaget først ukrainske myndigheter opprørerne for å ha fjernet 38 av likene for å vanskeliggjøre oppklaringen av flykatastrofen.

Slik meldingene har kommet i kortform fra myndigheter og opprørere i Ukraina de siste timene, se etterdønningene av ulykken ut til å brukt i et maktspill om våpenhvile og posisjoner i Ukraina.

- Sikkerhet mot våpenhvile
Separatistene har ikke ytret ønske om en internasjonal gransking, men sier søndag at de garanterer for etterforskernes sikkerhet om myndighetene i hovedstaden Kiev godtar en våpenhvile.

— Vi garanterer for sikkerheten til internasjonale eksperter i området rundt flyvraket hvis ukrainske myndigheter legger til rette for en avtale om våpenhvile. Det bør skje umiddelbart, sier Andrei Purgin, en av talspersonene for opprørerne, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer