GIR SEG IKKE: Barrikadene foran rådhuset i Donetsk består, dagen etter at man i Geneve ble enige om at separatistgruppene skulle legge ned våpnene og forlate okkuperte bygninger for å roe ned situasjonen i Øst-Ukraina. Foto: AP Photo/Sergei Grits/NTB Scanpix
GIR SEG IKKE: Barrikadene foran rådhuset i Donetsk består, dagen etter at man i Geneve ble enige om at separatistgruppene skulle legge ned våpnene og forlate okkuperte bygninger for å roe ned situasjonen i Øst-Ukraina. Foto: AP Photo/Sergei Grits/NTB ScanpixVis mer

Separatister nekter å legge ned våpnene

Trosser avtalen som ble inngått i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De prorussiske separatistene i Donetsk sier de ikke vil legge ned våpnene eller forlate bygningen de okkuperer, tross avtalen som ble inngått i Geneve i går.

Talsmannen for separatistene sier til britiske BBC at de anser den ukrainske regjeringen i Kiev som ulovlig, og at de dermed ikke vil gi seg før regjeringen har gått av.

Ble enige i går USA, EU, Ukraina og Russland hadde i går samtaler i Geneve i Sveits, og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sa det ble enighet om umiddelbare tiltak for å roe situasjonen i Ukrania.

Lavrov sa de prorussiske demonstrantene - som deltok i opprøret mot myndighetene i Kiev - innvilges amnesti, med mindre de dømmes for alvorlige forbrytelser.

- Videre skal ulovlige opprørsgrupper avvæpnes, og okkuperte bygninger må gies tilbake, sa Lavrov.

Nekter Men på bakken i Øst-Ukraina er det foreløpig lite som tyder på at de prorussiske gruppene umiddelbart følger opp avtalen.

Alexander Gnezdilov, som er talsmann for den selvoppnevnte «Folkerepublikken Donetsk», sier de først vil forlate bygningen de okkuperer når myndighetene i Kiev forlater parlamentet og regjeringsbygget.

En annen separatistleder sier til BBC at de ikke vil forlate okkuperte bygninger før de proeuropeiske demonstrantene på Maidanplassen har fjernet sin leir.

Det er også rapportert om skyting i regionen, da ukrainske fallskjermsoldater åpnet ild for å fjerne en veisperring. Men det har ikke kommet ytterligere detaljer om dette.

Skeptisk Det var fra vestlig side heller ingen jubel i taket etter møtene i Geneve. Skepsisen var til å ta og føle på. Både USA og EU er klare på at de ikke stoler på signalene fra Russland, og varsler nye sanksjoner om ikke ord gjøres til handling.

- Alle parter skal avstå fra vold og provoserende atferd, sa USAs utenriksminister John Kerry på pressekonferansen etter samtalene.

Han advarer om at det vil påløpe Russland ytterligere kostnader dersom enigheten i Genève ikke følges opp i praksis.

- Det som er viktig er at disse ordene umiddelbart blir omsatt til handlinger. Ingen av oss drar herfra med en opplevelse av at jobben er gjort, sa Kerry.

GULT OG BLÅTT: Donetsk er ikke uten ukrainere, slik bildene kan ha gitt inntrykk av de siste dagene. I går tok tusenvis til gatene for å støtte et samlet Ukraina. Foto: EPA/PHOTOMIG/NTB-Scanpix
GULT OG BLÅTT: Donetsk er ikke uten ukrainere, slik bildene kan ha gitt inntrykk av de siste dagene. I går tok tusenvis til gatene for å støtte et samlet Ukraina. Foto: EPA/PHOTOMIG/NTB-Scanpix Vis mer