Separatistleder i Øst- Ukraina trekker seg

Ledet den væpnede gruppen som trolig skjøt ned et malaysisk passasjerfly i sommer.

TREKKER SEG: Separatistleder Igor Strelkov, som blant annet har tilstått at gruppa hans skjøt den det malaysiske flyet over Øst-Ukraina, skal ha valgt å trekke seg. Her fra under en pressekonferanse i juli i Donetsk. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters NTB scanpix
TREKKER SEG: Separatistleder Igor Strelkov, som blant annet har tilstått at gruppa hans skjøt den det malaysiske flyet over Øst-Ukraina, skal ha valgt å trekke seg. Her fra under en pressekonferanse i juli i Donetsk. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det russiske nyhetsbyrået RIA melder torsdag at Strelkov har trukket seg, men oppgir ingen grunn til hvorfor han har gjort det.

Strelkov har blitt omtalt som den militære lederen for den pro-russiske separatistbevegelsen i Øst-Ukraina. Han ledet den væpnede gruppa som trolig skjøt ned et malaysisk passasjerfly i sommer.

Ifølge en kunngjøring på hjemmesiden til den selverklærte republikken Donetsk, blir Strelkov etterfulgt av Vladimir Kononov som øverstkommanderende for de væpnede separatistene.

Strelkov er den tredje separatistlederen som trekker seg på en uke. Tidligere i dag ble det kjent at også lederen for de pro-russiske separatistene i Luhansk, Valerij Bolotov, trekker seg tilbake.

Begge avgangene kommer én uke etter at opprørslederen Aleksandr Borodaj, som var statsminister i Folkerepublikken Donetsk, trakk seg og ble erstattet av ukraineren Aleksandr Zakhartsjenko fra Donetsk.

«Skytteren » Igor Skytteren skal være Strelkovs krigernavn. På Russlands svar på Facebook - Vkontaktje - tok han torsdag 17. juli på seg ansvaret for nedskytingen av Air Malaysia-flyet MH17, før innlegget ble fjernet etter kort tid.

Egentlig skal Strelkov hete Igor Girkin, og være enrussiske statsborger fra Moskva. 

Ukrainske myndigheter har lenge påstått at Strelkov er oberst i den russiske militære etterretningen GRU, og at han har vært skribent i det ytterliggående russiske nasjonalistiske tidsskriftet Zaftra.

Skjøt ned fly Seperatistlederen Strelkov har også uttalt at prorussiske opprørere skjøt ned to ukrainske fly i slutten av juli. Han fortalte at opprørerne hadde tatt ned et fly og at piloten skjøt seg ut, men ga ikke ytterligere detaljer om hendelsen.

På en profil som skal tilhøre separatistlederen Igor Strelkov på det russiske nettstedet VK har han lagt ut en video som tilsynelatende skal vise nedskytingen.

På profilen bekrefter Strelkov at de skjøt ned to "fiendtlige fly" med luftvernskyts.

Henrettet Dokumenter har tidligere vist at øst-ukrainas mest mytiske skikkelse i opprøret henrettet en mann med hjemmel i Stalins unntakslover fra etter at Hitler angrep Sovjetunionen.

En dødsdom datert 17. juni underskrevet av Igor Strelkov og stemplet med stempel fra «Donetsk folkemilitsia», forteller at Alaksej Pitsjko, en kriminell som slapp ut av fengsel i mars etter en dom på fire år, ble dømt til døden for å ha stjålet to skjorter og ei bukse.

Mannen som underskrev dødsdommen var Igor Strelkov. Det er hans menn som har tatt flest gisler og vært de mest beryktede pro-russiske krigerne i Øst-Ukraina.

De okkuperte byen Slavjansk, og styrte den med jernhånd, helt til de ble kastet ut av ukrainske regjeringsstyrker 5. juli, og måtte stikke av til provinshovedstaden og millionbyen Donetsk

Saken oppdateres.