Separatistleder utga seg for å være russisk oberstløytnant og oppnevnte ny politisjef på stedet

- Politiet gjorde ikke motstand, og flere sluttet seg til opprørerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I dag ble byen Horlivka i regionen Donetsk i Øst-Ukraina okkupert av prorussiske styrker.

Rundt hundre bevænede separatister tok kontroll over den regionale politistasjonen i byen. Separatistene tok kontroll over politistasjonen ved hjelp av hjemmelagde brannbomber. De gikk kraftig til verks, og knuste vinduer og inventar.

Bare noen øyeblikk etter okkupantene hadde slått til tok separatistene fullstendig kontroll over politistyrken i byen.

En mann som utga seg for å være russisk oberstløytnant, stilte deretter opp alle politifolkene og utnevnte en ny politisjef på stedet.

Politiet skal ikke ha gjort motstand, og senere sluttet flere politifolk seg til opprørerne, skriver The Guardian.

Erklært uavhengig folkerepublikk Etter separatistenes voldsomme okkupasjon verserte det rykter i flere ukrainske medier om at politisjefen i Horlivka var blitt drept, som følge av skader han pådro seg under okkupasjonen.

HJEMMELAGDE BOMBER: De prorussiske separatistene okkuperte politistasjonen i Horlivka i nærheten av Donetsk med hjemmelagde brannbomber. Foto: AFP PHOTO/ ALEXEY KRAVTSOV
HJEMMELAGDE BOMBER: De prorussiske separatistene okkuperte politistasjonen i Horlivka i nærheten av Donetsk med hjemmelagde brannbomber. Foto: AFP PHOTO/ ALEXEY KRAVTSOV Vis mer

Dette har imidlertid ikke blitt bekreftet fra noe hold.

Separatistene har nå tatt kontroll over store deler av regionen Donetsk i Øst-Ukraina. Blant annet har separatistene som tok kontroll over den regionale administrasjonsbygningen i Donetsk erklært at de skal ta kontroll over strategisk infrastruktur i regionen. De har også skapt det de kaller en uavhengig folkerepublikk.

- Alt fra rengjøring til kloakk, flyplasser, jernbanestasjoner, militære. Alt burde være under deres kontroll, fortalte separatistlederen Vladimir Makovich en stor folkegruppe utenfor bygget, ifølge Reuters.

Provinsen Donetsk har rundt 4,3 millioner innbyggere - som er ti prosent av Ukrainas totalbefolkning.

Varslet aksjon Borgermesteren i Donetskområdet, øst i Ukraina, varslet aksjon mot de prorussiske opprørerne i dag. Samtidig åpner Ukrainas president for folkeavstemning om området. Ukrainske myndigheter har lovet at de skal gjøre alvor av advarslene om en inngripen mot separatistene.

De har også invitert FNs fredsbevarende styrker til å bli med på antiterroroperasjoner.

«HER ER DERES NYE POLITISJEF» En mann som introduserte seg som russisk oberstløytnant utenfor politistasjonen i den ukrainske byen Horlivka, fortalte politifolkene ved den okkuperte politistasjonen at han har utnevnt en ny politisjef. Separatistene tok med seg den tidligere politisjefen. Politiet skal ikke ha gjort motstand, og senere sluttet flere politifolk seg til opprørerne, ifølge nyhetsbyrået AFP. Foto: AFP PHOTO/ ALEXEY  KRAVTSOV
«HER ER DERES NYE POLITISJEF» En mann som introduserte seg som russisk oberstløytnant utenfor politistasjonen i den ukrainske byen Horlivka, fortalte politifolkene ved den okkuperte politistasjonen at han har utnevnt en ny politisjef. Separatistene tok med seg den tidligere politisjefen. Politiet skal ikke ha gjort motstand, og senere sluttet flere politifolk seg til opprørerne, ifølge nyhetsbyrået AFP. Foto: AFP PHOTO/ ALEXEY KRAVTSOV Vis mer

De varslede operasjonene har derimot ikke blitt noe av i dag, og seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt uttalte til Dagbladet i dag eventuelle konsekvenser av en væpnet konflikt.

- Det kan bli veldig blodig om det blir en åpen krig mellom separatister og ukrainske myndigheter nå går inn og bruker både militæret og politi.

En av separatistene, som er identifisert som Alexaner Zakharchenko, sier mennene skal holde seg edru og klare for kamp.

Han fortalte nyhetsbyrået at de var rundt 1500 kampklare i bygningen.

Skylder på Russland I dag møttes EUs 28 utenriksministere møttes i dag, mandag, for å diskutere situasjonen i Ukraina.
Mange mente Russland står bak den økte spenningen i Øst-Ukraina.

— Det er ingen som sier at det ikke er Russlands feil, absolutt ikke. Det her er en krise som i hver tenkbar del er framdrevet av Russland, og det finnes ingen som har en annen mening om det punktet, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt til nyhetsbyrået TT.

Også det tyske utenriksdepartementet hevder å ha flere kilder på at Russland står bak den økte spenningen, skriver NTB.

EU besluttet også å gi Ukraina pengehjelp, samtidig som de fortsetter sanksjonene mot Russland.

Det hvite hus uttalte i kveld at USAs president Barack Obama planlegger en snarlig samtale med Russlands president Vladimir Putin.