Separerte kvinner slankest

Nye tall fra Statens helsundersøkelser tyder på at samlivsproblemer og alvorlige livskriser gir seg utslag på badevekta. Separerte kvinner og menn veier minst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Resultatene er hentet fra kartleggingen til Statens helseundersøkelser av 40-åringer i perioden 1994 til 1997. Over 60 000 nordmenn fra ti fylker har deltatt.

I undersøkelsen er separerte kvinner og menn, enker og enkemenn sammenlignet.

Funnene viser at separerte kvinner er de slankeste i denne gruppa. De veier 65 kilo, tre kilo mindre enn landsgjennomsnittet som er 68 kilo. Mye tyder på at også menn går ned i vekt ved et samlivsbrudd. Resultatene viser at separerte menn veier fire kilo mindre enn landsgjennomsnittet som i dag er 85 kilo.

- Funnene er overraskende. Et samlivsbrudd er en tøff påkjenning. En slik krise er ofte forbundet med depresjoner. Mange strever med praktiske problemer og den normale spiserytmen kan forstyrres. Vektreduksjonen kan også være et bevisst uttrykk for at både kvinner og menn slanker seg for å bli mer attraktive, sier opplysningsleder Sidsel Graff-Iversen i Statens helseundersøkelser.

Enker veier mest

40-års undersøkelsen viser videre at unge enker veier mest, en kilo mer enn landsgjennomsnittet.

- Dette kan skyldes at de må holde seg mere hjemme for å ta seg av barn og andre praktiske gjøremål som de før var to om dele på. Selv om det ikke kan dokumenteres, kan det også tenkes at sorgen gir seg utslag i trøstespising, sier fagsjefen.

Menn reagerer derimot på en annen måte når livsledsageren faller fra. I stedet for å legge på seg tyder funnene på at de går ned et par kilo i vekt.

- Sorgreaksjoner generelt går utover appetittreguleringen, man blir ikke sulten. Derfor er det ikke overraskende at separerte kvinner veier mindre enn andre kvinner, sier ernæringsfysiolog Ingrid Ellingsen ved Ullevål sykehus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer