HELT ELLER KLOVN? Kjetil Siem, generalsekretær i Norges fotballforbund, er blant dem som mener Sepp Blatter vil komme styrket ut av den siste korrupsjonsskandalen i FIFA. Foto: EPA / NTB scanpix
HELT ELLER KLOVN? Kjetil Siem, generalsekretær i Norges fotballforbund, er blant dem som mener Sepp Blatter vil komme styrket ut av den siste korrupsjonsskandalen i FIFA. Foto: EPA / NTB scanpixVis mer

- Sepp Blatter er et politisk geni. Og dette kan være hans beste øyeblikk

NFF-generalsekretær Kjetil Siem er blant dem som mener Blatter tjener på kaoset i FIFA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har stormet som aldri før rundt fotballens utskjelte maktorgan FIFA etter at den britiske avisa Sunday Times avslørte at tidligere leder i det asiatiske fotballforbundet (AFC), Mohammed Bin Hammam, skal ha betalt fem millioner dollar - drøyt 30 millioner kroner - for å få støtte til fotball-VM i Qatar.

Avisa hevder å ha «hundrevis av millioner» med dokumenter - og at e-postene, bankutskriftene og kontoopplysningene som utgjorde søndagens monsteravsløring bare er en liten forsmak på hva som vil komme.

Noen har bedt om at Sepp Blatter må gå av - sveitseren som har styrt FIFA gjennom to turbulente tiår, der stadige korrupsjonsavsløringer har forpurret både fotballens og FIFAs renommé.

Men andre stiller igjen spørsmålet om ikke de siste avsløringene, paradoksalt nok, gagner Sepp Blatter.

- Stemte på USA Dagbladet får opplyst at Sepp Blatter selv skal ha stemt på USA i den hemmelige 2022-avstemningen - og at han slett ikke ønsket Qatar i det hele tatt.

Først overrasket Blatter alle med å annonsere at han stiller til gjenvalg. Så, ei uke etterpå, uttalte han at det var galt å gi Qatar VM i 2022. Den uttalelsen rakk å spre seg akkurat i tide før Sunday Times' kjempeavsløring.

Den britiske journalisten Nick Harris, som er ansett som en av øyrikets fremste på fotballøkonomi, mener lekkasjen til Sunday Times åpenbart kommer fra Blatters folk - og at lekkasjen er en del av det politiske spillet for å sikre Blatter gjenvalg for fjerde gang.

- Blatter er et politisk geni. Om Qatar mister VM i 2022 kan dette bli hans beste øyeblikk - på utrolig vis sitter han igjen som «the good guy», skriver Harris på Twitter.

Supergransker Kjetil Siem, generalsekretær i Norges Fotballforbund, er enig: Avsløringene styrker Sepp Blatter.

- Noen sier dette kan ramme Blatter - jeg ser det motsatt. Det er han som har igangsatt det hele. Blatter igangsatte den eksterne etterforskningen der Michael Garcia har fått frie tøyler, sier Siem til Dagbladet.

STØTTER BLATTER: Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund, her med fotballpresident Yngve Hallén, skryter av Sepp Blatter - og tror han kommer styrket ut av turbulensen i FIFA. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STØTTER BLATTER: Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund, her med fotballpresident Yngve Hallén, skryter av Sepp Blatter - og tror han kommer styrket ut av turbulensen i FIFA. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Garcia er den amerikanske advokaten som er oppnevnt av FIFA til å granske organisasjonen. Garcia har en lang og svært imponerende CV som statsadvokat i USA, men har møtt skepsis fra journalister om hvorvidt han er uavhengig nok.

Granskningen skal være ferdig om ei uke, uttalte Garcia i dag. Et utfall kan bli at Qatar mister VM, og at trekningen må foretas på nytt.

- Mange agendaer Siem påpeker at noen av Blatters fremste kritikere har åpenbare, egen agendaer:

-  Både Mohamed Bin Hammam og Lennart Johansson har ment at Sepp Blatter må gå av, men begge to har jo selv tapt mot Blatter. Det er mange agendaer her, sier Siem til Dagbladet.

Svenske Johansson tapte overraskende mot Blatter i 1998. Bin Hammam - som nå skal stå bak bestikkelsene om VM i 2022, stilte som motkandidat mot Blatter i 2010.

- Fotballen har ikke bare rent mel i posen, og sannheten må komme fram. Samtidig er det utrolig viktig å vente til Garcia-kommisjonen har lagt fram sine funn. Vi må ikke la oss stresse, sier Siem.

- Verdens mektigste Også Jack Warner fra Trinidad & Tobago, fotballederen og statsråden som er avslørt av flere medier, deriblant Dagbladet, har kritisert Blatter - men først etter at han ble kastet ut av FIFA.

- Jack Warner og Mohamed Bin Hammam er allerede ekskludert, finnes det fellende bevis for presidentene som nevnes i de nye avsløringene er de ferdige alle sammen. Jeg håper det finnes fellende beviser og at folk blir ekskludert, sier Kjetil Siem.

- Er Sepp Blatter et politisk geni?

- Han er verdens mektigste idrettsleder. Jeg kjenner ham på en annen måte etter årene i Sør-Afrika, og synes han har gjort utrolig mye bra for fotballen. Men han har mange fiender og er omstridt, spesielt i Norden - som på en måte tapte kampen mot ham [med Johansson, journ anm.]. Sånn er politikk, og sånn er fotballpolitikk. Noen slag vinner du, noen slag taper du.

Feilbilde - Blatter er den mest misforståtte idrettslederen i Norge, sier Kjetil Siem.

MOTVILLIG: Dagbladet får opplyst at Sepp Blatter selv skal ha stemt på USA i den hemmelige 2022-avstemningen - og at han slett ikke ønsket Qatar i det hele tatt. Foto: AFP / NTB scanpix
MOTVILLIG: Dagbladet får opplyst at Sepp Blatter selv skal ha stemt på USA i den hemmelige 2022-avstemningen - og at han slett ikke ønsket Qatar i det hele tatt. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Det er bygd opp feilbilde av ham. Vi har en anti-pampeholdning i Norge, noe som forsåvidt er bra, men jeg mener bildet av Blatter er langt mer komplisert som så. Jeg er utrolig glad for den uavhengige granskningen han har satt i gang, og kampen han har igangsatt mot kampfiksing. Det er to ting som er særdeles skadelig for fotballen - både fotballens renomme og fotball som industri, sier Siem.

Som gjerne skulle sett et VM i Qatar. Men da et VM som ble tildelt på skikkelig vis.

- Jeg synes det er bra at den arabiske verden skal få et VM. Men det må skje på riktig måte, sier Kjetil Siem.

Både Bin Hammam, de påståtte mottagerne av bestikkelsene hans, og de ansvarlige for Qatars VM-søknad nekter i det mest bestemte ordelag for påstandene fra Sunday Times, og har truet avisa med søksmål.