SKATT: Siv Jensen på vei til Stortinget for å legge fram statsbudsjettet. Med i kofferten har hun dokumenter som sikrer at eiendomsskatten skal leve i all forutseende framtid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKATT: Siv Jensen på vei til Stortinget for å legge fram statsbudsjettet. Med i kofferten har hun dokumenter som sikrer at eiendomsskatten skal leve i all forutseende framtid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Skattesnusk

September: Frp lover å fjerne eiendomsskatten. Oktober: Frp legger til rette for å øke eiendomsskatten

- En bløff. Rent valgflesk fra Frp, og de visste det så godt selv, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Siv Jensen mener Vedum driver med falsk omsorg for velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Frp går til valg på å avskaffe eiendomsskatten», het det på plakater og i brosjyrer under valgkampen, ofte med partileder Siv Jensens ansikt som garantist.

Det hele endte i konfettiregn og øredøvende jubel da finansminister Jensen og Frp vant fire nye år i regjering. Men eiendomsskatten var ikke dermed død.

Framfor å fjerne skatten, bruker Jensen og co. heller statsbudsjettet på å redusere grensen for hvor mye eiendomsskatten kan økes fra ett år til et annet - fra to til én promille i året.

Bevisføring mot Siv

Trygve Slagsvold Vedum mener dermed Siv Jensen og Frp førte velgerne bak lyset da det ble lovet å avskaffe eiendomsskatten.

Senterparti-lederen legger fram følgende bevis: Etter regjeringens budsjettkonferanse i begynnelsen av august måtte finansminister Jensen ha visst at eiendomsskatten skulle få leve videre i statsbudsjettet hun selv har ansvaret for.

- Og likevel lovet Frp å avskaffe eiendomsskatten. De brukte mye penger på markedsføring av det, også. Men hele tida visste Jensen godt at regjeringens statsbudsjett for 2018 gikk i motsatt retning: Der legger regjeringen til rette for økninger. Det er ikke akkurat det samme som å fjerne, sier Slagsvold Vedum og drar på a-en i «akkurat».

Kaller løftet en bevisst bløff

Valgflesk er ikke uvanlig i ukene før Norge går til urnene, men Slagsvold Vedum hevder han ser et mønster i Frp-strategenes valgløfter: Vedum mener Frp gjorde det samme i 2013.

IKKE FORNØYD: Arbeiderpartiets Trond Giske ønsker ikke skattekutt. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

Den gang lovet partiet som kjent å avskaffe bompengene, men fire år senere har ingen regjering i historien håvet inn like mye bompenger som Solberg-regjeringen, hvor samferdselsministeren heter Ketil Solvik Olsen og representerer Frp.

- Det er en bløff. Rent valgflesk fra Frp, og de visste det så godt selv! Hadde Frp ønsket å fjerne eiendomsskatten, kunne de i det minste foreslått det, sier Vedum videre.

Fra 2 til 1 promille

I sitt forslag til statsbudsjett skriver regjeringen følgende om eiendomsskatt på bolig: «Regjeringen foreslår å: (...) Redusere maksimal sats på eiendomsskatt i innføringsåret fra 2 til 1 promille. Tilsvarende kan eiendomsskatten bare økes med maksimalt 1 promille i året, ikke 2.»

Statsbudsjettet er som kjent avhengig av velsignelse fra KrF og Venstre for å tre i kraft. Nivået på eiendomsskatten - og om den i det hele tatt skal kreves inn - bestemmes av hver enkelt kommune. Noen kommuner har eiendomsskatt på bolig, andre ikke.

- Har du aldri gått til valg på saker som Sp behøver rent flertall i Stortinget for å få innført, Vedum?

- Jo. Men dersom vi får makt sørger Sp for at vi i det minste kommer et stykke på vei. Og vi ville aldri gått til valg på saker vi ikke engang prøver å innføre, slik Frp gjør med eiendomsskatten, svarer Sp-lederen.

Jensen: - Viktig sak for Frp

I sitt svar understreker finansminister Siv Jensen at det er viktig for Frp å fjerne eiendomsskatten.

- Kampen mot eiendomsskatt er en viktig sak for Frp og i forhandlinger om regjeringsplattform for de neste fire årene. Vi mener det er en skatt som rammer usosialt og uavhengig av inntekt. Men jeg tar ikke disse forhandlingen gjennom media, skriver Jensen i en e-post til Dagbladet.

AVFEIER KRITIKKEN: Statsminister Erna Solberg lar seg ikke affektere av kritikken, og forsvarer skattekutt til de riksete. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

Dagbladet har også stilt Jensen følgende spørsmål: «Hvorfor ikke avskaffe eiendomsskatten helt? » og «hvordan er det å minske muligheten til å øke eiendomsskatten, det samme som å fjerne den?».

Jensen har valgt å ikke besvare disse spørsmålene.

- Vedum er en luring, men burde være fullstendig klar over at budsjettet for 2018 er det siste budsjettet for perioden vi har bak oss og den plattformen vi forhandlet frem på Sundvollen. Allerede i dette budsjettet tar vi grep for å begrense kommunenes mulighet til å innføre og øke eiendomsskatt på folks bolig, skriver Jensen videre.

- Falsk omsorg

Frp-lederen understreker også at statsbudsjettet for 2018 foreslår å fjerne eiendomsskatten på maskiner og tilbehør.

- Dette vrøvlet fra Vedum viser at han bare er en pratmaker med masse falsk omsorg og leder av et parti uten politikk som folk vil ha. Han burde heller bruke energien sin på å forklare hvorfor han vil øke skatter og avgifter med nesten ti milliarder kroner, og hvorfor nesten 100 Sp-kommuner har eiendomsskatt uten at Vedum har løftet en finger for å gjøre noe med det, skriver Jensen.