USIKKER: - Jeg var ganske sikker foran 2017, men nå er jeg mye mer usikker. Det er ganske spennende, sier Peter Hermanrud, sjefstrateg i SpareBank 1 Markets. Foto: Dagbladet
USIKKER: - Jeg var ganske sikker foran 2017, men nå er jeg mye mer usikker. Det er ganske spennende, sier Peter Hermanrud, sjefstrateg i SpareBank 1 Markets. Foto: DagbladetVis mer

Ser 34 prosent sjanse for bolig-prisfall på minst 25 prosent

Det er rundt 34 prosents sannsynlighet for at boligprisfallet kan bli på mellom 25 og 35 prosent, spår sjefstrateg Peter Hermanrud.

(Finansavisen:) - Jeg var ganske sikker foran 2017, men nå er jeg mye mer usikker. Det er ganske spennende, konstaterer Peter Hermanrud, sjefstrateg i SpareBank 1 Markets, ifølge Finansavisen.

Han snakker om tallene han nettopp har vist frem for anslagsvis 350 aktører i norsk næringseiendomsbransje. Det er nemlig blitt en årlig tradisjon at Hermanrud tar en titt i krystallkulen når Estate Media arrangerer sine eiendomsdager, og i år, som i fjor, startet sjefstrategen med å gjennomgå forrige års spådommer gikk.

50 år, 18 land

Fasiten for de stort sett optimistiske 2017-spådommene var ifølge avisen at Hermanrud var ganske treffsikker. Dermed var det nok med spenning tilhørerne ble forelagt spådommene for 2018 - som viste seg å være langt mindre optimistiske enn for ett år siden.

Hermanrud viet boligmarkedet mye oppmerksomhet. Mens kontormarkedet er omtrent midt i oppgangssyklusen, er boligmarkedet i toppen av nedgangssyklusen, skisserer sjefstrategen. Han påpeker det paradoksale i at omtrent samtidig med at norsk boligbygging nådde et nivå man har etterspurt i lang tid, stoppet befolkningsveksten.

- Boligmarkedet er viktigere for norsk økonomi enn olje- og gassinvesteringene, og utviklingen i boligmarkedet er avgjørende for omtrent alt, sier Hermanrud, ifølge Finansavisen.

En gjennomgang han har foretatt av 50 års historikk i 18 ulike land viser at en negativ spiral gjerne begynner idet boligprisene har falt med 5 prosent. I 33 prosent av tilfellene hvor dette har skjedd, har det samlede boligprisfallet endt på mellom 5 og 10 prosent – men i like mange tilfeller, 34 prosent, har prisfallet fortsatt, og endt på mellom 25 og 35 prosent (se graf).

Høy nybygging

Hermanrud tror ifølge avisen oddsen er omtrent slik som prosentfordelingen over; altså 34 prosents sannsynlighet for at boligprisene skal ned med 25 og 35 prosent.

Samtidig skjeler han til 2013, forrige gang boligprisene fikk en lignende dupp som den man er inne i nå; også den gang kom spådommene om kræsj og elendighet, men det snudde etter hvert til en meget kraftig oppgangsperiode igjen.

- Men at det ble en liten dipp i prisene i 2013 er ingen garanti for at det går slik denne gangen også, sier Hermanrud, og setter datidens scenario opp mot dagens.

Andre økonominyheter:
Ratene styrket seg ​
​Jekker opp og roper «kjøp»