- Ser akkurat ut som Vietnam

Bildene av et amerikansk lastehelikopter som henter ansatte på ambassaden i Kabul sender tankene til da et likt helikopter hentet diplomatene fra Vietnam.

HENTER: Et amerikansk helikopter henter flyr over den amerikanske ambassaden i Kabul i helga. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB
HENTER: Et amerikansk helikopter henter flyr over den amerikanske ambassaden i Kabul i helga. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1975 måtte ansatte på den amerikanske ambassaden i Saigon hentes av et enormt Chinook-helikopter, da Vietcong tok kontroll over byen. Bilder av helikopteret havnet i den Oscar-nominerte dokumentarfilmen «Last Days in Vietnam».

Nesten 50 år seinere har fotografenes kameraer fanget et nesten identisk bilde. Et helikopter av samme type landet i helga på taket av USAs ambassade i Kabul, da Taliban tok kontroll over byen.

Etter nesten 20 års krigføring forlater nå en rekke vestlige diplomater, soldater, hjelpearbeidere og andre Afghanistan. Hakk i hæl har Talibansoldater, mennene USA og Nato har kjempet mot i to tiår, tatt by etter by, før de søndag overtok kontrollen over hovedstaden Kabul.

- Det ser akkurat ut som Vietnam, sa oberst Jack Jacobs, som blant annet fikk Æresmedaljen for sin innsats under Vietnamkrigen, til MSNBC i helga.

Vietnamkrigen er tidligere omtalt som den første krigen USA tapte.

- Veldig forutsigbart

En rekke personer, blant dem mediesjef Stefan Simanowitz i Amnesty, har trukket klare paralleller mellom de to bildene. På Twitter skriver han:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer