SER BORT FRA EGNE EKSPERTER:  Advokat Fred A. Gade  (til høyre) så bort fra privatetterforskerne i sin prosedyre i arvesaken i Borgarting lagmannsrett. Ved hans side advokatkollega Knut Rabl-Vøien. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
SER BORT FRA EGNE EKSPERTER: Advokat Fred A. Gade (til høyre) så bort fra privatetterforskerne i sin prosedyre i arvesaken i Borgarting lagmannsrett. Ved hans side advokatkollega Knut Rabl-Vøien. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer

Ser bort fra egne eksperter i kampen om Høiness-arven

Dom om fire uker: Advokat-arvingen beholder alt - eller slektningene deler 100 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANNSRETT  (Dagbladet): Privatetterforskere og sakkyndige skulle framskaffe nytt materiale for at de saksøkende Urdahl-slektningene skal vinne fram i Borgarting lagmannsrett i testamentstriden mot advokat Mona Høiness.

Innen fire uker skal lagmannsretten avgjøre gyldigheten av testamentet som gjorde Høiness til enearving av verdier for rundt 100 millioner etter det barnløse ekteparet Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahl.

Men Urdahls prosessfullmektig, advokat Fred A. Gade, nevnte ikke etterforskerne under den avsluttende prosedyren i dag på tross at at det var hans part som har engasjert private eksperter.

Og i minst tre av de fem dagene i lagmannsretten har oppmerksomheten vært konsentrert om resultatene til privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen, arbeidsmetoder og samrøret mellom private utredere.

- Lovlige arbeidsmetoder? Motpartens prosessfullmektig, advokat Mette Yvonne Larsen, krevde i sin prosedyre at retten må se bort fra alt som er lagt fram av privatetterforskere de siste dagene.

Samtidig ba hun om at den samme retten må vurdere lovligheten arbeidsmetoder som har fått stor oppmerksomhet.

Privatetterforsker Malthe-Sørenssen tok med seg sikkerhetsrådgiver Stein Møllerhaug utenfor huset der Larsens klient Monas Høiness bor for å peile seg inn på hva slags pc Høiness nå har hjemme.

Gade: - Slett inntrykk - Det ligger en vurdering i hvorfor jeg ikke nevnte etterforskerne. Det er et slett, samlet inntrykk vi har fått i retten av denne bransjen, sier advokat Gade i en kommentar til Dagbladet.

Og han legger til:  - Det vil gå lang tid før gutta boys i detektivklubben vil få den statlige autorisasjonsordningen de ber om.

Dermed sto partene i den betente arvesaken tilbake med samme argumenter som i første rettsrunde i tingretten for halvannet år siden.

Gade og Urdahl-slektningene hevder at Synnøve Alver Urdahl var så mentalt svekket da testamentet ble nedtegnet 20. februar 2007 at det er ugyldig.

Avviser alt - igjen Saksøkerne mener også at Mona Høiness har drevet ulovlig rolleblanding og manipulert enkefruen, som døde i 2011, 91 år gammel.

Høiness og hennes advokat Mette Yvonne Larsen avviser alle anklagepunktene, som sist. Da fikk Høiness fullt medhold i at testamentet er gyldig og arven hennes.

Lagmannsrettens dom skal komme innen fire uker. Da blir Høyesterett siste mulighet til å prøve saken, med ankeutvlaget der som første nåløye.

Hvis testamentet blir kjent ugyldig til slutt, skal arven deles i to mellom slektninger på de to døde ektefellenes hver sin side.

Fem dommere Dette er de fem dommerne som skal bestemme om det omstridte testamentet er gyldig:

Lagdommer Peter L. Bernhardt (lagmannsrettens administrator), lagdommer Anne Magnus, ekstraordinær lagdommer Jarle Amundsen, seniorrådgiver Marius Siljestad (meddommer) og senioringeniør Sidsel Viul (meddommer).

- Beklagelig Norsk Forening for Etterforskning og Sikkerhet (NFES), interesseorganisasjon for bl.a. privatetterforskere, synes arvesakens behandling i lagmannsretten stiller yrkesstanden i et dårlig lys.

- NFES synes det er beklagelig at man fra enkelte hold velger å generalisere privatetterforskerens faglige og etiske standard ut fra det som nå er framført i lagmannsretten i forbindelse med arvesaken, og at man dermed er kvitt alle illusjoner når det gjelder privatetterforskernes troverdighet og høye etiske standard, skriver foreningens leder John Chr. Grøttum i en e-post til Dagbladet.

 DOM OM FIRE UKER:  Den andre rettsrunden om tastamentet i favør av Mona Høiness ble avsluttet fredag. FOTO: NINA HANSEN / DAGBLADET
DOM OM FIRE UKER: Den andre rettsrunden om tastamentet i favør av Mona Høiness ble avsluttet fredag. FOTO: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

Grøttum framholder at NFES tar sterk avstand fra ulovlige arbeidsmetoder.

- Om noen av NFES' medlemmer har opptrådt i strid med foreningens vedtekter og etiske retningslinjer, vil styret vurdere om medlemskapet i NFES skal opphøre.

Grøttum opplyser for øvrig at flere av de involverte privatetterforskerne ikke er medlem av NFES.