Ser «brennende eksempel» på lovbrudd fra Trump

Tidligere FBI-sjef James Comey mener Donald Trump hadde blitt siktet for alvorlige lovbrudd dersom han ikke hadde vært president i USA.

INGEN FAN: Tidligere FBI-sjef James Comey er ingen tilhenger av USAs president Donald Trump. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Torsdag 9. mai - nøyaktig to år etter at han fikk sparken som FBI-sjef av Donald Trump - gikk James Comey til et nytt nådeløst angrep på USAs president.

Under et intervju med CNN gjorde Comey det klart at Mueller-rapporten inneholder så tydelige beviser på at Trump hindret justisvesenets arbeid at han ville blitt siktet for dette dersom han ikke var president.

- Brennende eksempel

- Det ser virkelig ut som han gjorde det ved et par episoder. Ordren til tidligere jurist for Det hvite hus, Don McGahn, om å få sparket spesialetterforskeren er det mest brennende eksempelet i mitt hode, sier Comey til TV-kanalen.

Den andre episoden Comey trekker fram var da Trump forsøkte å begrense spesialetterforskerens rekkevidde. I Mueller-rapporten kommer det fram at Trump i juni 2017 ba sin tidligere valgkampsjef Corey Lewandowski om å få justisminister Jeff Sessions til å begrense Russland-etterforskningen til bare å se på framtidige valg og ikke Trumps oppførsel i 2016. Lewandowski skal ha ignorert denne forespørselen.

Retningslinjene til det amerikanske justisdepartementet sier at en sittende president ikke kan bli siktet for kriminelle handlinger, og at presidenten først og fremst kan avsettes gjennom en riksrettssak. Nå føyer Comey seg inn i rekken av tidligere føderale aktorer og andre i justissektoren som har gått offentlig ut. I et åpent brev hevder nå 803 framtredende personer at bevisene i Muellers rapport om Russlands innblanding i valget ville være tilstrekkelig til å sikte Trump for flere alvorlige tilfeller av forsøk på å hindre justisvesenets arbeid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer