Ser «brennende eksempel» på lovbrudd fra Trump

Tidligere FBI-sjef James Comey mener Donald Trump hadde blitt siktet for alvorlige lovbrudd dersom han ikke hadde vært president i USA.

INGEN FAN: Tidligere FBI-sjef James Comey er ingen tilhenger av USAs president Donald Trump. Video: CNN Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Torsdag 9. mai - nøyaktig to år etter at han fikk sparken som FBI-sjef av Donald Trump - gikk James Comey til et nytt nådeløst angrep på USAs president.

Under et intervju med CNN gjorde Comey det klart at Mueller-rapporten inneholder så tydelige beviser på at Trump hindret justisvesenets arbeid at han ville blitt siktet for dette dersom han ikke var president.

- Brennende eksempel

- Det ser virkelig ut som han gjorde det ved et par episoder. Ordren til tidligere jurist for Det hvite hus, Don McGahn, om å få sparket spesialetterforskeren er det mest brennende eksempelet i mitt hode, sier Comey til TV-kanalen.

Den andre episoden Comey trekker fram var da Trump forsøkte å begrense spesialetterforskerens rekkevidde. I Mueller-rapporten kommer det fram at Trump i juni 2017 ba sin tidligere valgkampsjef Corey Lewandowski om å få justisminister Jeff Sessions til å begrense Russland-etterforskningen til bare å se på framtidige valg og ikke Trumps oppførsel i 2016. Lewandowski skal ha ignorert denne forespørselen.

Retningslinjene til det amerikanske justisdepartementet sier at en sittende president ikke kan bli siktet for kriminelle handlinger, og at presidenten først og fremst kan avsettes gjennom en riksrettssak. Nå føyer Comey seg inn i rekken av tidligere føderale aktorer og andre i justissektoren som har gått offentlig ut. I et åpent brev hevder nå 803 framtredende personer at bevisene i Muellers rapport om Russlands innblanding i valget ville være tilstrekkelig til å sikte Trump for flere alvorlige tilfeller av forsøk på å hindre justisvesenets arbeid.

- Galskap

- Presidenten er ikke hevet over loven. Og jeg aksepterer ikke ideen om at fordi presidenten er overhode for den utøvende statsmakten så kan han ikke hindre justisvesenets arbeid i forbindelse med den utøvende statsmaktens arbeid. Det er bare galskap og en oppskrift på lovløshet, sier Comey til CNN.

Det var etter at Trump sparket Comey som FBI-sjef at Robert Mueller ble utnevnt som spesialetterforsker. Han la nylig fram sin rapport om Russland-etterforskningen og hvorvidt Trump-leiren samarbeidet med russiske myndigheter for å påvirke presidentvalget i 2016.

I rapporten skriver han at han ikke kunne frikjenne Trump for å ha forsøkt å hindre justisvesenets arbeid. Presidenten skal ha bedt sine medarbeidere om å utføre handlinger som ville ha hindret etterforskningen på ulovlig vis. Men disse framstøtene skal ha mislyktes fordi Trumps medarbeidere nektet å følge ordre.

TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer