<strong>I SØR-KOREA:</strong> Den amerikanske førstedamen Melania Trump og president Donald Trump avbildet under et besøk til Sør-Korea i 2017. Trump hadde planlagt et overraskelsesbesøk til grensa mellom sør og nord i løpet av oppholdet. Foto: Kim Hong-Ji / AP / NTB scanpix
I SØR-KOREA: Den amerikanske førstedamen Melania Trump og president Donald Trump avbildet under et besøk til Sør-Korea i 2017. Trump hadde planlagt et overraskelsesbesøk til grensa mellom sør og nord i løpet av oppholdet. Foto: Kim Hong-Ji / AP / NTB scanpix Vis mer

Skal ha tatt farvel med Melania før grensebesøk:

- Ser deg kanskje ikke igjen

USAs president Donald Trump skal ha fryktet han ikke ville komme helskinnet hjem fra et besøk til grensa mellom Sør- og Nord-Korea i 2017, ifølge ei ny bok.

Publisert
Sist oppdatert

Påstandene kommer fram i den foreløpig upubliserte boka «Rage», som det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap har fått tilgang til utdrag fra. Boka er ført i pennen av den anerkjente Washington Post-journalisten Bob Woodward, og kommer ut tirsdag.

Trump ønsket å gjennomføre et «overraskelsesbesøk» til den demilitariserte sonen mellom Sør- og Nord-Korea tilbake i november i 2017, i ei tid da Nord-Korea til stadighet viste militære muskler med blant annet missiloppskytninger og atomprøvesprengninger. Som følge av dette var forholdet mellom USA og Nord-Korea i høyspenn.

Trumps omtale av Nord-Koreas president Kim Jong-un som «den lille rakettmannen», hadde heller ikke hjulpet.

<strong>DÅRLIG FORHOLD:</strong> I 2017 var forholdet mellom USA og Nord-Korea svært spent. Presidenten ville likevel ta turen til grensen, men det skal ikke ha vært uten bekymring, ifølge en ny bok. Foto: Kim Hong-Ji / AP / NTB scanpix
DÅRLIG FORHOLD: I 2017 var forholdet mellom USA og Nord-Korea svært spent. Presidenten ville likevel ta turen til grensen, men det skal ikke ha vært uten bekymring, ifølge en ny bok. Foto: Kim Hong-Ji / AP / NTB scanpix Vis mer

Hemmelig grensebesøk

Under et besøk i Sør-Korea bestemte han seg likevel for å ta turen til grensa mot nord, uten at Nord-Korea skulle vite om det.

På vei inn for landing med Marine One-helikopteret i grøtete tåke, skal presidenten imidlertid ha blitt usikker på om nordkoreanerne virkelig ikke visste om besøket.

- De vet at jeg kommer, gjør de ikke? skal Trump ha sagt.

General Vincent Brooks, som på den tiden også tjenestegjorde som kommandør for de amerikanske styrkene i Korea, skal ha betrygget presidenten med at ingenting tydet på at Nord-Korea kjente til besøket.

DEBATT: Denne videoen av førstedame Melania Trump (50) og ektemannen blir hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Jeg sto opp i dag morges, fortalte Melania, kysset henne farvel, og sa «Jeg kommer kanskje ikke til å se deg igjen. Det er ikke slik at jeg er bekymret for meg selv», skal Trump ha blitt sitert på om bord i helikopteret, før han la til:

- Om noe skulle skje med presidenten i USA, det ville vært det verste som kan skje med oss som land.

Landet aldri

Trump landet imidlertid aldri i den demilitariserte sonen, fordi været tvang helikopteret til å returnere. Trump skal ha fryktet at u-svingen satt ham i et dårlig lys.

- Jeg vet at dere må ta denne beslutningen. Dere må ta en trygg avgjørelse. Dette får oss til å se svake ut, skal Trump ha sagt ifølge boka.

<strong>ALVORSTYNGET:</strong> Trump avbildet sammen med Vincent Brooks, leder for de amerikanske styrkene i Korea, 7. november 2017 - dagen før han etter planen skulle på hemmelig besøk til grenseområdet. Foto: Andrew Harnik / AP/ NTB scanpix
ALVORSTYNGET: Trump avbildet sammen med Vincent Brooks, leder for de amerikanske styrkene i Korea, 7. november 2017 - dagen før han etter planen skulle på hemmelig besøk til grenseområdet. Foto: Andrew Harnik / AP/ NTB scanpix Vis mer

Sør-Koreas president Moon Jae-in hadde planer om å møte Trump på området, som fungerer som både en grense og en buffersone mellom Sør- og Nord-Korea. Imidlertid måtte også han returnere på grunn av det dårlige været.

Ble historisk

Knappe to år seinere, i juni 2019, ble imidlertid Trump-besøket på grensa mellom Sør- og Nord-Korea virkelighet. Denne gangen var det heller ikke hemmelig, og Trump fikk som første amerikanske president krysse grensa til Nord-Korea fra den demilitariserte sonen. Ifølge med ham var også Kim Jong-un selv.

– Det var en stor ære å krysse den grensen, det er gjort stor framgang, det er oppstått storartede vennskap, og dette vennskapet er i særdeleshet storartet, sa Trump.

<strong>- VENNSKAP:</strong> President Donald Trump og Kim Jong-Un i juni 2019 da de møttes i den demilitariserte sonen mellom Sør- og Nord-Korea. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix
- VENNSKAP: President Donald Trump og Kim Jong-Un i juni 2019 da de møttes i den demilitariserte sonen mellom Sør- og Nord-Korea. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Lekkasjene fra Woodward-boka «Rage», har kommet jevnt og trutt de siste ukene. Seinest forrige uke kunne Washington Post og CNN avsløre detaljer om intervjuer gjort med Trump i starten av pandemien. Her skal Trump ha innrømmet hvordan han bevisst tonet ned farene med coronaviruset, som har kostet mer enn 195 000 amerikanske liv.

Boka «Rage» er bok nummer to om Trumps presidentskap fra Bob Woodward. Den første boka, «Fear», kom i 2018 og videreformidlet i stor grad krass kritikk fra en rekke nære Trump-medarbeidere. Woodward og tidligere Washington Post-kollega Carl Bernstein er kjent som journalistene bak Watergate-skandalen, som førte til at president Richard Nixon trakk seg fra embetet i 1974.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer