Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ser det usynlige

Hvor innviklet det enn kan virke: Astronomer har laget et teleskop så kraftig at de kan observere sorte hull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teleskopet skal være mer enn en million ganger kraftigere en dagens observatorier. Foreløpig er det bare en prototype, men forskere regner med at når teleskopet er i full drift vil de kunne observere sorte hull sluke materie i fjerne galakser, skriver Associated Press.

Sorte hull er et objekt med en enorm tetthet, som igjen fører til en så kraftig gravitasjon at de sluker alt. Ikke en gang lyset unnslipper.

For å finne sorte hull leter astronomer etter stjerner og gass som forsvinner inn i en usynlig kjerne. PÅ veien blir materien fortettet og oppvarmet, som igjen genererer røntgenstråler. Det er disse strålene det nye teleskopet skal observere.

- Det nye teleskopet vil gjøre det lettere enn først antatt å observere sorte hull, sier fysiker Nicholas White i NASA i følge Ap.

Teleskopet er utviklet ved universitet i Colorado, og i vil i følge astrofysiker Webster Cash gjøre det mulig for forskere å nå et av sine grunnleggende mål.

- Vi vil kunne ta bilde av et sort hull.