Ser det ut som om kampene har stoppet her?

Amerikansk etterretningssjef tror Assad og hans krets feirer seieren i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opprøret mot Syrias despot, Bashar al-Assad, har vart i over ett år. Til tider har det for vestlige analytikere virket uungåelig at Assad måtte gå av, men etter å ha teppebombet opprørsbyer i flere måneder viser Assad ingen tegn til å vike.

Før helgen ble det riktig nok hevdet at kampene i landet var over, men i helga fortsatte imidlertid granatangrepene mot opprørsbyer som Homs, ifølge aktivistene.

Flere videoer ble lagt ut på YouTube som skal vise helgas angrep. Det er umulig å få disse opplysningene bekreftet fra uavhengig hold. Ifølge aktivister skal over ti personer ha blitt drept i løpet av det siste døgnet.

I USA blir krisen i Syria fulgt tett. Mike Rogers, lederen for Kongressens etterretningskomité, sier i et intervju med CNN at det virker som om Assad-kretsen tror de har vunnet kampen. Rogers ser ingen tegn til at Assad mister grepet om makta.

- Vi ser ikke tegn til at kretsen rundt ham faller sammen, sier Rogers til CNN.

Meldingen som kom fra Assad-regimet forrige uke, om at kampene nå var over, ble også sett på som en seierserklæring av utenlandske analytikere.

Store demonstrasjoner Blant folk på gata i Homs ble ikke uttalelsene tatt på alvor. I byen ble det igjen gjennomført flere begravelser i helga, og store folkemasser samlet seg og skrek slagord mot Assad-regimet.

Søndag vedtok også gruppa «Syrias venner», en samling av en rekke land, å anerkjenne Nasjonalrådet som en legitim representant for alle syrere.

- Regimet i Syria skal dømmes for handlingene, ikke løftene, het det i en uttalelse fra de 83 landene som samlet seg i helga.

Men presset mot de som våger å stå opp mot Assad-regimet er fortsatt knallhardt.

Kjent aktivist pågrepet CNN melder at en av opprørets mest aktive og kjente borgerjournalister, Ali Mahmoud Othman er blitt arrestert.

- Vi tror Ali blir utsatt for alvorlig tortur. Livene til aktivistene og journalistene i landet er nå i stor fare, sier en aktivist til den amerikanske TV-kanalen.

Han vil ikke la seg navngi av sikkerhetsmessige årsaker.

Othman har ledet mediesenteret i Homs og skal ha blitt pågrepet onsdag. Han blir trolig holdt fengslet i en millitærbase i Aleppo.

Snikskyttere Rafif Jouejati, en talsmann for et lokalt opprørsråd, forteller også at snikskyttere forsøker å ta ut de som er ute i gatene for å filme overgrepene.

En aktivist skal ha blitt skutt og drept da han gjemte seg bak en bil for å filme en bygning som hadde blitt utsatt for et granatangrep.

- Kanskje dette er regimets tankegang: Hvis de ikke kan knuse opprøret med brutal kraft, er det kanskje bedre å drepe alle som dokumenterer den brutale kraften som blir brukt, sier han.