Ser dobling av amerikanske langrenter

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank blir ikke overrasket om tiårsrenten i USA dobler seg til 4 prosent før renteoppgangen er over.

Harald Magnus Andreassen, Swedbank. Foto: Iván Kverme. 
Harald Magnus Andreassen, Swedbank. Foto: Iván Kverme. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Langrentene har steget og dollaren styrket seg siden Donald Trump ble valgt som USA-president. I går passerte også Dow Jones-aksjeindeksen sin tidligere all-time-high.

Den tiårige statsrenten i USA hadde steget fra en bunn i sommer på 1,35 prosent til 1,85 prosent rett før USA-valget. Den første reaksjonen på Trumps seier var rentefall, men så skjøt tiåringen i været. I går ettermiddag lå den på 2,11 prosent. Kursen på den trettiårige statsobligasjonen datt over 4 prosent onsdag, og videre i går.

– Er oppgangen i USA-renten kommer for å bli, og vil det smitte over på Europa?

– Ja, og ja, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank til Finansavisen.

– Sentralbanken i USA er på gang, uten at det er noe dramatisk. Økonomien går rimelig greit. Renten er for lav og har vært det for lenge. Markedet måtte ha en trigger, og det kan være at Trump setter i gang finanspolitikken.

Europeiske renter vil ikke stige mye som amerikanske, tror Andreassen så renteforskjellen mot Europa vil øke.

Selv etter den kraftige oppgangen i tiårsrenten de siste dagene og ukene er den fortsatt lavere enn ved nyttår.

– Hvor høyt kan tiårsrenten gå?

– I denne konjunktursyklusen? 3 prosent vil være lavt. Jeg vil ikke være overrasket om det går til 4 prosent i en økonomi som går greit og der privat sektor har nedbetalt gjeld. Det vil ikke gå i en rett linje: Etter jafset vi har sett nå kan det være det kommer en pause, men tiårsrenten vil være høyere om et halvt år enn i dag, sier Swedbank-økonomen til Finansavisen.

Tror langrenten faller igjen

Det tror ikke hans navnebror, sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen

– Trenger USA en renteoppgang? Til det vil jeg svare nei, sier han til Finansavisen.

– Det er tegn til at høykonjunkturen denne gangen er over. Bilsalget faller. General Motors utsatte meldingen om å si opp 2.000 arbeidere til dagen etter valget. Hvis vi bruker IMFs prognoser er gjennomsnittlig USA-vekst i 2008–2021 1,5 prosent. 1,5 prosent er også veksten i år, påpeker han overfor Finansavisen.

Hvis Federal Reserve setter opp renten i desember til intervallet 0,50-0,75 prosent, slik de fleste venter, vil den amerikanske tiårsrenten falle til 1,7 prosent igjen, tror Eika-økonomen.

– Da de hevet i fjor, lå tiårsrenten på 2,25 prosent. Siden falt den til under 1,50 prosent.

– Hvorfor stiger langrentene nå?

– Det er en reaksjon på Trumps seierstale, der han sier han vil satse på infrastruktur. Vi vet også at han vil satse på skatteletter. Resultatet er at underskuddet vil øke kraftig og gi økt BNP-vekst, isolert sett, sier han til Finansavisen.

Flere økonominyheter

Anbefaler ti aksjer
Oppgraderer storfisk