Ser du babyen i dette bildet?

- Hjernen gir oss et bilde av verden, som har blitt redigert for å passe med hva vi forventer.

HVA SER DU? Studer dette bildet. Kan du se et motiv i det hele tatt? Ta så en titt på bildet til høyre lenger ned i saken. Forstår du dette bildet bedre nå? Foto: Universitetet i Cambridge
HVA SER DU? Studer dette bildet. Kan du se et motiv i det hele tatt? Ta så en titt på bildet til høyre lenger ned i saken. Forstår du dette bildet bedre nå? Foto: Universitetet i Cambridge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere ved universitetet i Cardiff mener å ha funnet ut hvorfor noen personer kan ha lettere for å oppleve hallusinasjoner enn andre.

Ifølge BBC har forskerne i samarbeid med kolleger ved universitet i Cambridge sett på ideen om at hallusinasjoner forekommer på grunn av hjernens tendens til å tolke verden ved hjelp av forkunnskaper og forventninger. 

Folk flest vil ha problemer med å se noe som helst i bildet øverst i denne saken. Men dersom man ser på bildet på høyresiden lenger ned, vil du trolig kunne se at det er en baby som gjemmer seg i svart-hvitt-bildet. 

Forskerne mener dette er med på å forklare hvorfor enkelte mennesker er mer utsatt for hallusinasjoner.

- Alle opplever det En av teoriene de har kommet fram til er at hallusinasjoner kan være forårsaket av en naturlig prosess i hjernen til alle mennesker, og at de fleste personer opplever det på et tidspunkt i livet.

I en forskningsrapport publisert mandag, har forskerne studert 18 personer som led av tidlige tegn på psykose og 16 «friske» frivillige. Alle ble vist bildet i svart-hvitt, før de fikk se det opprinnelige bildet i farger. De skulle så forklare om de da forsto svart-hvitt-bildet bedre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.