Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ser du babyen i dette bildet?

- Hjernen gir oss et bilde av verden, som har blitt redigert for å passe med hva vi forventer.

HVA SER DU? Studer dette bildet. Kan du se et motiv i det hele tatt? Ta så en titt på bildet til høyre lenger ned i saken. Forstår du dette bildet bedre nå? Foto: Universitetet i Cambridge
HVA SER DU? Studer dette bildet. Kan du se et motiv i det hele tatt? Ta så en titt på bildet til høyre lenger ned i saken. Forstår du dette bildet bedre nå? Foto: Universitetet i Cambridge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere ved universitetet i Cardiff mener å ha funnet ut hvorfor noen personer kan ha lettere for å oppleve hallusinasjoner enn andre.

Ifølge BBC har forskerne i samarbeid med kolleger ved universitet i Cambridge sett på ideen om at hallusinasjoner forekommer på grunn av hjernens tendens til å tolke verden ved hjelp av forkunnskaper og forventninger. 

Folk flest vil ha problemer med å se noe som helst i bildet øverst i denne saken. Men dersom man ser på bildet på høyresiden lenger ned, vil du trolig kunne se at det er en baby som gjemmer seg i svart-hvitt-bildet. 

I FARGER; Forskere mener hjernens reaksjon på de to bildene av denne babyen er med på å forklare hvorfor enkelte er mer utsatt for hallusinasjoner. Foto: Universitetet i Cambridge
I FARGER; Forskere mener hjernens reaksjon på de to bildene av denne babyen er med på å forklare hvorfor enkelte er mer utsatt for hallusinasjoner. Foto: Universitetet i Cambridge Vis mer

Forskerne mener dette er med på å forklare hvorfor enkelte mennesker er mer utsatt for hallusinasjoner.

- Alle opplever det En av teoriene de har kommet fram til er at hallusinasjoner kan være forårsaket av en naturlig prosess i hjernen til alle mennesker, og at de fleste personer opplever det på et tidspunkt i livet.

I en forskningsrapport publisert mandag, har forskerne studert 18 personer som led av tidlige tegn på psykose og 16 «friske» frivillige. Alle ble vist bildet i svart-hvitt, før de fikk se det opprinnelige bildet i farger. De skulle så forklare om de da forsto svart-hvitt-bildet bedre.

- Ikke en ødelagt hjerne Studien viste en større forbedring blant personene med tidlige tegn på psykose, sammenlignet med de «friske» pasientene. Forsker Naresh Subramaniam ved Universitetet i Cambridge mener funnene er betydningsfulle:

- Disse funnene forteller oss at fremveksten av sentrale symptomer på psykiske lidelser kan forstås i form av en endret balanse i normale hjernefunksjoner. De viser også at disse symptomene og erfaringene ikke reflekterer en ødelagt hjerne, men heller en som strever - på en helt naturlig måte - med å forstå tvetydige data, sier han til BBC.

- Hjernen lurer oss Konklusjonen er altså at det er hjernens evne til å fylle ut de tomme feltene, som skal kunne bidra til å forklare hvorfor noen mennesker lider av hallusinasjoner.

- Syn er en konstruktiv prosess. Det er med andre ord hjernen som skaper bildene vi ser. Den fyller ut tomrommene, overser de tingene som ikke passer helt inn, og gir oss et bilde av verden som har blitt redigert for å passe med hva vi forventer, sier Dr. Christpoh Teufel ved universitetet i Cardiff.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!