NORD OG SØR FOR GRENSA: The Sun har ganske så ulikt budskap på forsidene i England og Skottland i dag. Faksimile
NORD OG SØR FOR GRENSA: The Sun har ganske så ulikt budskap på forsidene i England og Skottland i dag. FaksimileVis mer

Ser du den store forskjellen på disse forsidene?

The Sun med sprikende budskap i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannias mest leste papiravis The Sun har i dag erklært hvem de støtter foran det britiske valget 7. mai.

Det vil si: Den engelske utgaven har gått ut med sin støtte til statsminister David Cameron og hans konservative parti. Men den skotske utgaven støtter det skotske nasjonalistpartiet SNP.

Og for å bidra til forvirringen mener den engelske utgaven på forsida at det å stoppe SNPs muligheter er en av de tre viktigste årsakene til at folk bør støtte de konservative.

Kan komme på vippen Valgresultatene nord for Hadrians mur kan bli helt sentrale i årets valg. Meningsmålingene har lenge vist nærmest dødt løp mellom de konservative og Labour, men den sittende regjeringen ser ut til å ha opparbeidet en liten ledelse de siste dagene. Samtidig ser SNP ut til å dra med seg rubbel og bit i Skottland, hvor Labour tidligere hadde bred og sterk støtte. SNP kan havne på vippen, og avgjøre om statsminister Cameron får fortsette, eller om Ed Miliband og Labour får ta over.

SNP er beskrevet som et sosialdemokratisk parti, og det har vært ventet at de vil støtte Labour. Men Miliband sa i helga at han ikke ønsket seg et slikt samarbeid.

- Jeg gjør ingen avtaler med det skotske nasjonalistpartiet SNP. Det vil ikke skje. Jeg går for en flertallsregjering for Labour, sa han i et intervju med BBC.

«Uhellig allianse»? Det er heller ikke uproblematisk for SNP og partileder Nicola Sturgeon å samarbeide med Labour, da sistnevnte er upopulære blant mange av Sturgeons kjernevelger som mislikte Labour og de konservatives samarbeid i forbindelse med det skotske uavhengighetsvalget i fjor.

The Guardian skriver at at de to ulike The Sun-forsidene i Labour-kretser vil bli tolket som at SNP og de konservative kan være i ferd med å inngå en «uhellig allianse».

Dagens forsider, hvor Camerons ansikt er plassert på en baby med teksten «It's a Tory» som en henvisning til den kongelige fødsel sør for grensa, mens utgaven i nord viser Sturgeon som prinsesse Leia fra Star Wars, går inn i en lang rekke av merkverdige politiske forsider fra The Sun.

LEGENDARISK FORSIDE: Men smakløs, ifølge Rupert Murdoch sjøl.
LEGENDARISK FORSIDE: Men smakløs, ifølge Rupert Murdoch sjøl. Vis mer

De to kanskje mest kjente eksemplene er fra valget i 1992, da avisa ba sistemann til å forlate landet om å skru av lyser hvis Labour-leder Neil Kinnock vant, før de fulgte opp med It's The Sun Wot Won It da Kinnock tapte. News Corporation-eier og sjef Rupert Murdoch sa i 2012 at sistnevnte forside var smakløs

KAMPANJE: Slik så forsida ut i 1992.
KAMPANJE: Slik så forsida ut i 1992. Vis mer