Ser du et sikksakk-mønster her? Da blir du lurt av hjernen din

Kaller det «kurve-blindhet».

HJØRNER ELLER BØLGER: Dersom du også ser et sikksakk-mønster her, mener Takahashi at du lider av «kurve-blindhet». Foto: Kohske Takahasi
HJØRNER ELLER BØLGER: Dersom du også ser et sikksakk-mønster her, mener Takahashi at du lider av «kurve-blindhet». Foto: Kohske Takahasi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Doktor Kohske Takahashi, psykolog ved Chukyo-universitetet i Japan, er mannen som står bak den seneste optiske illusjonen som nå spres på internett.

Funnene hans er publisert i tidsskriftet i-Perception.

Han har oppdaget at når omstendighetene legges til rette, får hjernen en form for «kurve-blindhet» der den oppfatter skarpe hjørner selv om kurven egentlig er rund.

Bølger

Han demonstrerer det med modellen øverst i artikkelen med flere doble bølgelinjer som går over en hvit, grå og svart bakgrunn.

Alle linjene har bølgeform, men halvparten av linjeparene oppfattes som et sikksakkmønster med skarpe hjørner.

Takahashi forklarer det ved at de linjene som oppfattes som sikksakk har skillet mellom lyst og mørkt i topp- og bunn-punktene på linja. Til kontrast oppfattes linja korrekt som bølgete når skillet mellom lyst og mørkt kommer midt mellom topp og bunn.

Effekten skyldes at hjernen oppfatter overgangen fra lyst til mørkt som et klart skille, og når det i tillegg er topp- eller bunnpunkt tolker den det som en vinkel.

Evolusjon?

Takashi spekulerer i om menneskers øyne og hjerne har utviklet seg til å oppdage hjørner mer effektivt enn kurver, og at det i dette tilfellet fremprovoseres av fargeskiftet.

- Jeg vil si at øynene og hjernen vår har utviklet seg til å oppdage hjørner mer effektivt enn kurver. Vi er omgitt av kunstig framstilte omgivelser som har skarpe hjørner enn de naturlige omgivelsene, sier han til The Telegraph.

Samtidig understreker han at han ikke med sikkerhet kan slå fast hva som er årsaken.

- Dette fenomenet gir oss ikke problemer i hverdagen. Det er den eneste grunnen til at ingen har oppdaget dette tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer