Ser du hvor dette er?

Jordkloden vår er så smellvakker at hun tar pusten fra deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den bebodde internasjonale romstasjonen (ISS) er en viktig brikke i vår utforskning av verdensrommet der den suser rundt jordkloden hver halvannen time. De tre som er om bord nå, ekspedisjon 33, utfører vitenskapelige forsøk, vedlikeholder stasjonen og ikke minst formidler det de opplever mens de svever rundt i verdensrommet.

Den siste videoen fra NASA er en slags kjærlighetserklæring til jordkloden vår. Videoen, som bare heter «What an Austronaut's Camera Sees at Night», tar oss med på en reise over store deler av jordkloden på natta. Guiden vår heter Justin Wilkinson som arbeider ved NASA Johnson Space Center.

Vi starter over Nord-Tyskland og reiser sørover i Europa. Det er mulig geografikunnskapene er manglende i Dagbladets redaksjon, men vi klarer ikke å forstå hvilket land eller område som er nede til venstre i bildet etter ni-ti sekunder. Klarer du å se det, setter vi pris på hjelp i kommentarfeltet.

I 30 000 km/t Uansett fortsetter reisen fra Italia og over Tyrkia, med Instanbul som en smeltedigel mellom kontinentene. Før reisen går nedover Den arabiske halvhøy med de glitrende arabiske storbyene og ut i Det indiske hav.

Bak det hele stråler stjernehimmelen, mens lysene nede på jordkloden vitner om vår lille sivilisasjon under nordlyset.

Reisen går deretter fra Alaska og ned vestkysten av Nord-Amerika og vi får se tordenværet utenfor Mexico. Etter en snartur ute i Stillehavet, treffer vi Sør-Amerikas vestkyst der vi kan se et stort, svart hull som er Amazonas.

Videoen går så til å vise hvordan månen tilsynelatende beveger seg raskt over himmelhvelvingen, mens i virkeligheten er det romstasjonen som beveger seg i nærmere 30 000 km/t.

Den rød ringen Justin Wilkinson tar oss videre med over Midt-Vesten i USA, med Dallas, Kansas City og St. Louis, og nordover til Canada, før man igjen går sør og reiser nordover langs østkysten av USA.

Og da kommer vi til spørsmålet i tittelen, hvor er en rød ringen plassert? Som sikkert de fleste har klart å gjette, er den plassert rundt verdenshovedstaden New York med Long Island som strekker seg ut i Atlanterhavet.

Wilkson og NASA avslutter videoen med å reise mot Nordpolen der det grønne nordlyset stråler over oss.

HJELP OSS: Hvor er det støvelformede området nederst til venstre? Ifølge NASA-videoen er området midt i bildet Tyskland og man kan knapt se Italia øverst i bildet.
HJELP OSS: Hvor er det støvelformede området nederst til venstre? Ifølge NASA-videoen er området midt i bildet Tyskland og man kan knapt se Italia øverst i bildet. Vis mer