MYE FOLK: Capitol Hill er lengst til høyre, folkemengden kan ses tydelig i midten av dette satelittbildet. Foto: REUTERS/GeoEye/Scanpix
MYE FOLK: Capitol Hill er lengst til høyre, folkemengden kan ses tydelig i midten av dette satelittbildet. Foto: REUTERS/GeoEye/ScanpixVis mer

Ser du Obama eller Stordalen?

Slik så innsettelsen ut fra verdensrommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De som ikke har unngått absolutt alle nettaviser, papiraviser eller nyhetssendinger på TV eller radio de siste dagen har kanskje ikke fått med seg at Barack Obama nå er utnevnt som USAs president.

Du trengte faktisk ikke å befinne deg på jordens overflate i går i det hele tatt.

Den historiske innsettelsen tiltrakk seg nemlig så mange at den var godt synlig på satelittbilder, og bildene fra satelitten GeoEye1 er nå frigitt.

De viser den enorme folkemengden, og du skal være skarpsynt hvis du ser Obama som en liten prikk der nede. Eller Petter Stordalen, for den del.

VAR NÆRMERE ENN SATELITTEN: Petter Stordalen og forloveden Gunhild Melhus. Foto: Andreas Bondevik/SCANPIX
VAR NÆRMERE ENN SATELITTEN: Petter Stordalen og forloveden Gunhild Melhus. Foto: Andreas Bondevik/SCANPIX Vis mer

Og det var nok vanskelig å få med seg den historiske talen hans fra satelitten, og i hvert fall umulig å se Jonas Brother?s privatkonsert for Obama-døtrene (den skjedde tross alt innendørs).
 
De såkalte hvetebrødsdagene er nå uansett over for den nye presidenten.

Obama har heller ikke sløst med tida i dag.

Kort tid etter innsettelsen varslet han at rettssakene mot alle Guantanamo-fanger skal stanses, noe han hadde lovet i valgkampen.

Foto: REUTERS/GeoEye/Scanpix
Foto: REUTERS/GeoEye/Scanpix Vis mer

Ifølge CNN startet Obama sin første dag i Det hvite hus med å bruke ti minutter på å lese lappen som George W. Bush hadde lagt igjen til ham på det ovale kontor. På konvolutten stod det «To: # 44, From: # 43». Passende for et brev fra den 43. til den 44. presidenten, med andre ord.

Deretter hadde han et møte med stabssjef Rahm Emanuel, før han ringte flere ledere i Midtøsten, blant annet Mahmoud Abbas og Ehud Olmert.

Han brukte også sin første arbeidsdag til å innføre nye strenge regler for lobbyvirksomhet i Det hvite hus. Han krever også større åpenhet.

DETTE SÅ DU IKKE VIA SATELITT: Heldigvis kan du se bildet av dansen her. Foto:        REUTERS/Jim Young/Scanpix
DETTE SÅ DU IKKE VIA SATELITT: Heldigvis kan du se bildet av dansen her. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix Vis mer

— Det har vært for mye hemmelighold i denne byen altfor lenge. Før var det slik at hvis det fantes argumenter for ikke å orientere det amerikanske folk, så skulle det ikke gjøres, sa Obama til NTB.

Allerede i går ble det gjennomført store forandringer på hjemmesiden til Det hvite hus.

TETTERE INNPÅ: Ser du Stordalen? Foto: REUTERS/GeoEye/Scanpix
TETTERE INNPÅ: Ser du Stordalen? Foto: REUTERS/GeoEye/Scanpix Vis mer

Du kan for øvrig lese hele Obamas talen fra i går her. Eller du kan se den i videospilleren til venstre i denne saken.