PÅ TIDE Å STIKKE?: Nokia-sjefen Rajeev Suri (stående) er født i India og vokste opp i Kuwait. På gårsdagens generalforsamling i finnenes tidligere industrielle lokomotiv virket han ivrigere etter å komme seg videre enn sine finske kolleger. Fra venstre Nokia-styrets nestleder Olivier Piou, styreformann Risto Siilasmaa, finansdirektør Timo Ihamuotila og styremedlemmet Elizabeth Nelson. Foto: AFP/Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
PÅ TIDE Å STIKKE?: Nokia-sjefen Rajeev Suri (stående) er født i India og vokste opp i Kuwait. På gårsdagens generalforsamling i finnenes tidligere industrielle lokomotiv virket han ivrigere etter å komme seg videre enn sine finske kolleger. Fra venstre Nokia-styrets nestleder Olivier Piou, styreformann Risto Siilasmaa, finansdirektør Timo Ihamuotila og styremedlemmet Elizabeth Nelson. Foto: AFP/Lehtikuva/Antti Aimo-KoivistoVis mer

Ser du svart på framtida? Vær glad du ikke er finsk..

Finland brennmerkes: «Europas nye syke mann».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et Europa preget av arbeidsledighet og dystre framtidsutsikter, kan en trøst kanskje være at det ser verre ut for andre.

Nærmere bestemt Finland.

I en fersk analyse fra BMI research stemples landet som «Europas nye syke mann».

Skummel diagnose

Diagnosen som stilles er dyster lesning.

«Finland ligger an til år med økonomisk stagnasjon, og vil bli en av de svakeste økonomiene i eurosonen når det gjelder vekst», heter det i analysen, som siteres av nettstedet Business Insider.

Blant grunnene som oppgis er en døende papirindustri, truende kutt i mobilselskapet Nokia, som i følge BMI research sto for en fjerdedel av den finske veksten mellom 1997 og 2007, en aldrende befolkning.

At landet er med i euro-samarbeidet er enda en grunn til å være pessimist, fordi det blir vanskelig å tilpasse finans- og pengepolitikken til Finlands spesielle behov.

Vond medisin

For den jevne finne, er regjeringens medisin nesten verre enn sykdommen: Arbeidsmarkedsreformer, som i dette tilfellet betyr lønnsfrys, lengre arbeidsuker og økte pensjonsinnbetalinger, ifølge nyhetsbyrået AP.

Likevel tror analytikerne i BMI research at kuren er for svak.

«Strukturelle reformer iverksatt av regjeringen vil ikke være nok til å gjøre opp for nedgangen i nøkkelindustrier, en eksportindustri som ikke er konkurransedyktig og et rigid arbeidsmarked», siteres BMIs analyse i Business Insider.

Finnenes trøst

Finnene har heldigvis mer enn en fattig trøst: Landet er i utgangspunktet blant verdens rikeste. Ifølge CIAs «World factbook» er Finland på 40. plass i verden i rangeringen for brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger.

Ifølge Business Insider dreier det seg ikke om noen forestående kollaps, men om en levestandard som bare vil øke svakt.