Fullvaksinerte smittet på sykehjem:

Ser etter «spesielle forhold»

Da sju fullvaksinerte beboere på et sykehjem på Romerike fikk påvist coronasmitte, rykket Folkehelseinstituttet ut i felt. Slik jobber de nå.

SMITTEUTBRUDD: Sju nye har nå fått påvist covid-19 ved Gystadmyr bo- og aktivitetssenter i Ullensaker kommune. Dette skjer etter at sju fullvaksinerte beboere fikk påvist smitte. Det vil si at total 14 personer er smittet. FOTO: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

I alt sju fullvaksinerte beboere ved Gystadmyr bo- og aktivitetssenter på Jessheim i Ullensaker kommune, har fått påvist coronainfeksjon. To av dem ble innlagt på sykehus.

Tre av de sju smittede har fått påvist enten sørafrikansk eller brasiliansk mutantvirus, og kommunen mistenker at også de andre beboerne er smittet av et mutantvirus.

I tillegg er fem ansatte og to definerte nærkontakter blitt smittet, til sammen 14 personer.

Allerede før kommunen mistenkte at de fullvaksinerte beboerne var blitt smittet av enten det sørafrikanske eller brasilianske mutantviruset, ba de FHI om bistand. Tirsdag sendte de et eget team til Ullensaker for å bistå.

For som Preben Aavitsland, overlege i FHI, fortalte til VG i dag:

- At så mange fullvaksinerte blir smittet og syke, har ikke skjedd før. Vi tror det bare er uflaks, men vi vurderer alle muligheter.

FHI undersøker nå hvordan vaksinene har blitt lagret og hvordan de har blitt satt.

- Det kan godt være at det ikke er forhold med lagring og setting som gjør at dette har skjedd. Det er nok mer sannsynlig at dette er forhold ved den vaksinerte. At dette er eldre og skrøpligere mennesker, som ikke har fått fullgod effekt av vaksinen, sier overlege Are Stuwitz Berg i FHI til NRK Dagsrevyen.

SMITTEUTBRUDD: Sju fullvaksinerte pasienter og ansatte ved Gystadmyr bo- og aktivitetssenter er coronasmittet. I alt er det 78 beboere på sykehjemmet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SMITTEUTBRUDD: Sju fullvaksinerte pasienter og ansatte ved Gystadmyr bo- og aktivitetssenter er coronasmittet. I alt er det 78 beboere på sykehjemmet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Slik jobber de nå

Også andre kommuner i Norge har opplevd det samme. Tidligere i uka døde en fullvaksinert sykehjemsbeboer i Sandnes etter å ha blitt smittet av coronaviruset.

Det FHI konkret gjør, er å bistå kommunene det gjelder med «smittevernråd og håndtering», forteller Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, i en uttalelse til Dagbladet.

- Vi ser spesielt på om det er spesielle forhold rundt dem som er smittet, eller vaksinen, eller viruset som kan ha hatt betydning for at det er registrert klynger med smittede i sykehjemmene, sier Vold.

I tilfellet på Romerike fikk alle de sju fullvaksinerte beboerne sin andre og siste dose av coronavaksinen for over to måneder siden. Det samme gjelder sykehjemsbeboerne i Sandnes.

Man regner med at vaksinerte oppnår full effekt først én til to uker etter at man har fått den andre og siste vaksinedosa. Dette gjelder for såkalte m-RNA-vaksiner, som for eksempel Pfizer og Moderna.

SERTIFIKAT: Nordmenn som er vaksinert eller har immunitet etter sykdom, kan få et koronasertifikat, sier statsminister Erna Solberg. Det jobbes også med egne råd for fullvaksinerte. Foto: NTB Vis mer

«Forventet»

Selv om kommunen mistenker at de fullvaksinerte beboerne er smittet av enten sørafrikansk eller brasiliansk mutantvirus, skal Pfizer-vaksinen virke godt mot disse, forteller Vold i FHI.

Men:

- Det er forventet at det vil kunne være noe smitte også blant vaksinerte, sier Vold i uttalelsen, og legger til:

- Vi vet jo at ingen vaksinasjon beskytter 100 prosent, så det er ikke overraskende at det kan dukke opp smitte og sykdom hos vaksinerte. Heldigvis har det vært få slike hendelser blant landets 40 000 sykehjemspasienter.

EKSTAORDINÆRT: Immunolog Antony Fauci gikk igjennom data om vaksineringen mot coronaviruset, og kommenterte det han omtalte var «ekstaordinære» resultater. Video: AP / NTB Vis mer

- Litt undrende

På Rovik bo- og aktivitetssenter i Sandnes er det foreløpig seks beboere og fem ansatte som har fått påvist smitte - for flere av tilfellene er prøvene sekvensert og det er påvist sørafrikansk mutant.

Beboeren som døde, en mann i 80-åra, hadde alvorlige grunnsykdommer, og ifølge kommuneoverlegen er det ikke kjent om mannen døde av eller med coronaviruset. De andre smittede beboerne har foreløpig ikke blitt syke.

- Hva tenker du om at både dere og Ullensaker nå opplever smitte hos vaksinerte beboere, og at begge utbruddene har mutasjoner?

- Det er klart vi er litt undrende til at det kommer så mange tilfeller samtidig. Hos oss er det i hvert fall sørafrikansk, så jeg tenker jo at vaksinen ikke er like effektiv mot det viruset, som mot det originale eller engelske muterte viruset. Det er det vi nå skal prøve å få svar på. Det har jo vært enkelte rapporter om at det ikke skapes gode nok antistoffer, sier kommuneoverlege Hans Petter Trovik til Dagbladet.

GOD OVERSIKT: - Mange av de som nå er identifisert som smittet har ikke symptomer eller har svært lette symptomer, men det er og noen med alvorligere sykdomsforløp, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Berit Roald / NTB
GOD OVERSIKT: - Mange av de som nå er identifisert som smittet har ikke symptomer eller har svært lette symptomer, men det er og noen med alvorligere sykdomsforløp, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Første utbrudd

Utbruddet på Rovik er det første Sandnes kommune har registrert så langt i coronapandemien.

- Derfor hadde vi ikke trodd at vi skulle få det nå. Vi har vært redde i et helt år, og nå er beboerne fullvaksinert for godt og vel to måneder siden.

Torvik forteller at han er i dialog med FHI vedrørende utbruddet.

- Vi gir dem detaljert informasjon om hvert enkelt sykdomstilfelle, slik at de kan gjøre en solid analyse, og forsøke og finne ut av om dette er vaksinesvikt eller hva det egentlig er som skjer.

Vaksinesvikt tilsier at vaksinen ikke har effekt, forklarer kommuneoverlegen og legger til at det ikke finnes noen vaksiner som er 100 prosent effektive.

- God oversikt

På den aktuelle sykehjemsavdelingen, er det totalt 16 beboere. Så langt er det ikke meldt om flere tilfeller, men det er tatt nye tester torsdag.

FHIs Line Vold sier de har god oversikt over utbruddene på de to sykehjemmene.

- Mange av dem som nå er identifisert som smittet har ikke symptomer eller har svært lette symptomer, men det er og noen med alvorligere sykdomsforløp. Foreløpige analyser viser at det kan være snakk om smitte med enten den sørafrikanske varianten eller den brasilianske varianten i Ullensaker og den sørafrikanske i Sandnes, forteller Vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer