21 ikke gjort rede for:

Ser etter tegn i rasområdet

Det er så langt 21 personer som ikke er gjort rede for etter det massive jordraset som rammet like ved Ask sentrum i Gjerdrum kommune rundt klokka 04 natt til onsdag.

SAVNER FLERE: Det er 26 personer som politiet ikke har greid å gjøre rede for etter jordskeredet. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har 21 personer er ikke gjort rede for, sier politiets innsatsleder Roger Pettersen på en pressebreif rett over klokka 13 onsdag. På en tidligere pressebrief ble det opplyst at det var 26 personer som ikke er gjort rede for, men dette er nå altså nedjustert til 21 etter at politiet har fått kontakt.

- Det er personer som har folkeregistrert adresse inne i dette rasstedet.

Innsatslederen understreker at det kan være snakk om at personene oppholder seg andre steder.

- De kan være et annet sted, de kan ha evakuert seg selv, eller de kan være savnet. Altså at de er inne i dette området. Vi ønsker å få kontakt med disse 21 så fort som mulig og har satt betydelige ressurser inn i dette arbeidet, forteller han.

- Vi jobber iherdig med å få kontroll på de 21 som ikke er gjort rede for og har det selvfølgelig med oss at noen kan ha blitt berørt av dette her på en måte som ikke er veldig lystig.

Pettersen forteller at de har mannskap ute for å eventuelle tolke signaler og forsøk på å komme i kontakt med redningsmannskapet fra rasstedet.

Så langt er det meldt om ti skadde etter raset. For en av dem var tilstanden alvorlig på grunn av pusteproblemer, men ifølge innsatsleder for helse skal det onsdag ettermiddag gå bra med personen.

MANGE RAMMET: Totalt er 14 boenheter berørt av skredet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MANGE RAMMET: Totalt er 14 boenheter berørt av skredet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Skredet pågår fortsatt

Politiet har foreløpig oversikt over at 14 adresser er berørt. På flere av adressene er det flere boenheter. Det er prioritert å kartlegge hvem som er registrert på adressene, og deretter få kontakt med dem, for å få oversikt over eventuelt savnede.

NVE opplyser at det er snakk om et veldig stort skredområde og at det er det et av de største kvikkleireskredene som har rammet Norge i nyere tid.

ENORMT: Regionleder Toril Hofshagen I NVE opplyser at skredet i Gjerdrum er et av de største i Norge i nyere tid. I bakgrunnen står politiets innsatsleder, Roger Pettersen t.v. og innsatsleder i ambulansetjenesten, Hans Kristian Jørgensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
ENORMT: Regionleder Toril Hofshagen I NVE opplyser at skredet i Gjerdrum er et av de største i Norge i nyere tid. I bakgrunnen står politiets innsatsleder, Roger Pettersen t.v. og innsatsleder i ambulansetjenesten, Hans Kristian Jørgensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Det vi så langt vet er at løsneområdet er på cirka 300 ganger 700 meter og utløpsområdet er ytterligere enda større. Det foregår fortsatt avskallinger av skredkantene og det er ikke kontroll på hvor langt skredet kommer til å gå før det stopper opp, sier regionsjef Torild Hoffshagen.

Hun sier det er fare for at flere hus vil bli tatt av skredet og at det foreløpig ikke er kontroll.

- Skredet pågår fortsatt.

Det er for tidlig å si hva skredet skyldes, sier Hoffshagen.

- Vi har geoteknisk ekspertise som jobber på spreng og har fått inn borerigg i området for å forsøke å avgrense området som nå er i fare for nye skred.

Så langt har det ikke vært mulig for redningsmannskapene å ta seg inn i den såkalte røde sonen av skredet til fots. Helikoptre sirkulerer kontinuering over området for å holde oversikt.

NVE vurderer sikkerheten forløpende og politiet er klare til å ta seg inn i området når de får klarsignal.

IKKE OVER: Eksperter fra NVE opplyser om at skredet fortsatt pågår i Gjerdrum. Video: NTB Vis mer

Katastrofe

Hos nødetatene ble det slått full katastrofealarm da meldingen om raset kom i 04-tiden onsdag morgen.

22 ambulanser og to helikoptre ble straks sendt til stedet.

- Vi har nå tatt et grovsøk. Det betyr at vi ikke har fullstendig kontroll på alle sokkelleiligheter og soverom som er i husene rundt, sier brannvesenets innsatsleder Ingart Andersen .

- Da snakker vi om området veldig nær skredkanten og videre utover.

700 personer er så langt evakuert fra hjemmene sine i området. Evakueringsområdet har blitt utvidet utover dagen.

- Vi føler at vi har god kontroll nå, med de evakueringsgrensene vi har trukket opp. Det vil alltid være uforutsette ting som skjer med slike hendelser, men vi føler oss godt rustet til å håndtere oppdraget videre, sier innsatsleder Roger Pettersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer